Politiek

AZC Weert sluit definitief haar deuren, lot duizend asielzoekers onzeker

Het AZC Weert sluit definitief haar deuren. Waar de asielzoekers die er nu wonen heen moeten, is nog niet duidelijk. “Het wordt een hele opgave”, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weten aan Hart van Nederland.

Het COA is hard op zoek naar voldoende opvangplekken om de aanhoudende vluchtelingenstroom het hoofd te kunnen bieden. Om die reden diende het COA een verzoek in bij de gemeente Weert om het asielzoekerscentrum aan de Kazernelaan langer open te houden dan op voorhand contractueel was afgesproken.

De gemeente legt dat verzoek bij zich neer. Via een persbericht maakt het college kenbaar vijf jaar geleden haar verantwoordelijkheid te hebben genomen. Destijds is de termijn van vijf jaar nadrukkelijk besproken met zowel het COA als de inwoners van Weert.

Asielzoekers worden overgeplaatst

De laatste vluchtelingen zullen op 15 september – de dag dat het contract afloopt – worden overgeplaatst. Het COA weet nog niet waarheen. “Voor sluiting moeten ze zijn overgeplaatst, dat wordt een hele opgave”, laat een woordvoerder aan Hart van Nederland weten. “We kunnen de mensen niet op straat laten slapen.”

Het COA verwacht een tekort van 5.000 bedden. Op dit moment wordt er gekeken of de tien huidige bestuursovereenkomsten kunnen worden verlengd. “Is dat niet het geval, dan stijgt het tekort aan bedden met nog eens 5.000 bedden.”

Als buffer onderzoekt het COA of vluchtelingen kunnen worden opgevangen in evenementenhallen. Zo hoopt het orgaan zeker 1800 extra opvangplekken te creëren. “We hebben al een aantal hallen op het oog, er zijn gesprekken gaande met gemeenten en de eigenaren van die hallen.”

AZC Weert in het nieuws

Het AZC haalde afgelopen jaren meermaals het nieuws. Zo maakte een dertigtal ‘lastpakken‘ in 2018 andere bewoners het leven zuur. Was er in de zomer van 2019 een steekincident en overleed er in december een asielzoeker na een vechtpartij.