Lifestyle & Entertainment

Jongeren maken dankbaar gebruik van 'avondshoppen' in supermarkt

Steeds meer supermarkten zijn open tot tien uur ‘s avonds. Het aantal winkels waar je tot laat terecht kunt voor je boodschappen, is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Heerlijk, vindt 52 procent van de Wat vindt Nederland-panelleden onder de dertig jaar.

Want, stellen zij, overdag hebben ze weinig tijd om ook nog boodschappen te doen. Dus dat het dan ‘s avonds nog kan, is fijn. En als ze iets vergeten zijn, kunnen ze ‘s avonds nog even langswippen in de plaatselijke super. Berehandig dus, die langere openingstijden en 56 procent zou het ook echt missen als dat zou stoppen. 26 procent van de panelleden boven de vijftig jaar zou geen traan laten als de langere openingstijden zouden worden afgeschaft.

Lees ook: Supermarkten sluiten steeds later hun deuren, check hier waar je terecht kunt voor late-nightboodschappen

Maar als je overdag geen tijd – of zin – hebt om naar de supermarkt te gaan, of je bent iets vergeten, dan kan je maar het best in Amsterdam zijn. In onze hoofdstad kunnen klanten in 65 procent van de supermarkten terecht tot tien uur ‘s avonds.

Hoe anders is dat in het Zeeuwse Middelburg. Daar is geen enkele winkel tot laat open. En in Heemskerk – de meest gemiddelde gemeente van het land – kun je slechts in één van de tien winkels ‘s avonds een boodschap doen. En dat is meer dan zat, stelt één WvNL-panellid in niet mis te verstane bewoordingen… “Stop met avond en zondag winkelen, rust is belangrijker voor deze opgefokte maatschappij! Dus geen 24/7 gedoe meer!”

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.