Gezondheid

Arnhemmers mogen grofvuil gratis aanbieden: 'Er is grote behoefte aan'

Sinds deze week kunnen Arnhemmers hun grofvuil gratis en voor niets laten ophalen door de gemeente. Wethouder Cathelijne Bouwkamp kwam met dit plan omdat inwoners tijdens de coronacrisis meer thuis zijn en dus meer huisafval hebben.

Ook begon de wethouder te zien dat containers snel vol raakten en mensen hun afval dus langs de straat zetten. Dat geeft een enorme troep. “Arnhemmers maken meer afval en ze hebben ook de tijd om hun zolder, kelder of schuurtje op te ruimen. Dat betekent dat er veel meer grofvuil is. En helaas betekent dat ook dat mensen het grofvuil zomaar op straat zetten. Dat willen we voorkomen”, zegt wethouder Bouwkamp tegen Hart van Nederland.

Al 2500 aanmeldingen

Tot 1 juni kunnen inwoners drie keer gratis hun afval aanbieden. Bouwkamp: “De reacties zijn overweldigend. Mensen hebben hier echt grote behoefte aan. Er zijn nu al 2500 aanmeldingen.”

Wel zorgt dat er voor dat de vuilnismannen en -vrouwen extra hard aan de (vuilnis)bak moeten. “Afvalophalers draaien wel overuren, dat klopt. Mensen maken nu meer afval. Dus ze moeten ook vaker de restafvalcontainers legen. Dus we zijn heel blij dat ze nu extra hard werken om de stad schoon te houden”, zegt de wethouder.