Lifestyle & Entertainment

Amber (26) is eerste vrouwelijke kampioen biertappen: 'Ik doe niet mee om te verliezen'

“Heel bijzonder” vindt de 26-jarige Amber Ott uit Soest het, dat ze de eerste vrouwelijke winnaar onder de huidige organisatie van het NK Biertappen is. De titel won ze donderdag tijdens de Horecava in Amsterdam. “Ik wilde dit wel winnen, ik doe niet mee om te verliezen.”

Het werd tijd dat er een keer een vrouw zou winnen, vindt Ott. . “Vroeger werd er gedacht: mannen staan achter de bar of drinken bier. Het is mooi dat we het nu meer naar vrouwen kunnen trekken.” Dit jaar was een derde van de 48 finalisten vrouw, meer dan ooit.

Zenuwachtig

Ieder jaar kwam Ott een stapje dichterbij de overwinning. Ze is de laatste jaren in de top tien te vinden en vorig jaar werd ze tweede. Toch was ze donderdag nog best zenuwachtig voor de tapwedstrijd. “Ik had wel een trillend handje hoor, aan het begin. Maar als je het eerste biertje eenmaal hebt ingetapt, is dat weg en kun je lekker los.”

Na afloop werd de overwinning goed gevierd. Maar na een nachtje de roes uitslapen moet Ott weer aan de bak in haar eigen restaurant Zuyver in Soest. Eén ding is zeker: het biertje daar is in ieder geval goed getapt.