Sport

Alleen in een bobslee, Karlien Sleper is Nederlands eerste olympische monobobster

Karlien Sleper is de eerste en enige monobobster van Nederland. Ze doet er alles aan om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in 2022 in Beijing waar monobobsleeën voor het eerst een olympische discipline is.

De monobob is een speciaal onderdeel voor vrouwen. Het werd in de bobsleewereld steeds lastiger om twee of vier vrouwen te vinden voor een team. Daarom is dit nieuwe onderdeel bedacht voor individuele bobsleeërs. Wereldwijd zijn er zo’n 45 monobobbers. Dat betekent voor Karlien dat het een eenzame weg is naar de top.

Werken in de pizzeria

Ze traint veelal alleen op een verder lege atletiekbaan in haar woonplaats Zoetermeer. Ze heeft een sponsor maar zonder ondersteuning van haar ouders die haar boodschappen en benzine betalen redt ze het niet. Karlien werkt zelf een dag in de week als psychomotorisch therapeut en in de bediening bij een pizzeria, om ook om wat onder de mensen te zijn.

Een coach op afstand

De Engelse coach van Karlien is op afstand aanwezig. Ze stuurt hem soms filmpjes door voor advies. Op de baan in Zoetermeer oefent ze de start met een speciaal karretje. Ze doet veel aan krachttraining en sprinttraining. Als het meezit kan ze naar het buitenland voor een training op een bobbaan. Maar iedere afdaling kost haar geld. En veel geld, dat heeft ze niet. Toch heeft ze het er allemaal voor over. Want: “Ik vind de sport zo onwijs leuk!”

De monobobslee spreekt Karlien zo aan omdat alle sleeën en ijzers hetzelfde zijn. Deze worden aangeboden door de internationale bond. Hierdoor speelt geld een minder belangrijke rol.
“Het komt echt aan op de kwaliteit van de atlete, de start- en stuurkunst. In de tweemansbob heeft het team met het meeste geld vaak de beste kansen om te winnen omdat zij de beste slee en ijzers kunnen betalen. Bij het monobobslee heeft iedereen dus eigenlijk gelijke kansen, ook de atleten van de kleinere landen”, aldus Karlien.

Het doel: Winterspelen 2022

Volgens Karlien is de kans dat ze zich daadwerkelijk plaatst voor de Olympische Winterspelen groot:“De internationale eis is dat ik bij de eerste 6 landen moet zitten die geen 2-vrouw slee sturen. In Nederland ben ik de enige vrouwelijke bobsleedame dus Nederland stuurt sowieso geen tweemansbob. En grote landen als Duitsland en Amerika bijvoorbeeld doen dat wel. Dan vallen er dus behoorlijk wat concurrenten af.”

De internationale bond IBSF biedt wat ondersteuning door haar bijvoorbeeld een baancoach toe te wijzen bij trainingen en wedstrijden in het buitenland maar verder regelt Karlien vrijwel alles zelf.

De sport wordt in Nederland nog niet ondersteund door het NOC*NSF. Karlien hoopt echter dat ze na de Olympische Spelen van dit jaar in het vizier komt van het NOC*NSF en op weg naar ‘haar’ Olympische Spelen begeleiding van de sportorganisatie zal krijgen. “Hopelijk komt er dan meer aandacht voor de monobob”, aldus de gedreven bobsleeër.