Opmerkelijk

Alcoholverbod? Dan krijg je vanaf nu een 'alcoholenkelband'

De zogeheten alcoholenkelband, die via zweet de aanwezigheid van alcohol in het lichaam kan meten, wordt landelijk ingevoerd. De band is bedoeld voor veroordelen met een alcoholverbod.

Justitieminister Ferd Grapperhaus meldt maandag aan de Tweede Kamer dat hij de wet gaat wijzigen om dit mogelijk te maken. De alcoholmeter kan beter controleren of mensen die zijn veroordeeld zich houden aan een opgelegd alcoholverbod.

Stiekem alcohol drinken is nu te makkelijk

“Veel geweldsdelicten worden onder invloed van drank gepleegd, zoals geweld bij het uitgaan, voetbal of in huiselijke sfeer. De alcoholmeter is een effectieve manier om tot gedragsverandering te komen”, aldus Grapperhaus. “Daarom wil ik dat de enkelband landelijk ingezet kan worden.” Sinds 2017 zijn er pilots gehouden met de speciale enkelband, die volgens de minister goed zijn verlopen.

Een alcoholverbod wordt nu gemiddeld twee keer per week door de reclassering gecontroleerd via een blaastest, bloed- of urineonderzoek. Daarmee kunnen betrokkenen tussentijds stiekem alcohol gebruiken.