Voor zowel Ajax als AZ is het Europees avontuur dit seizoen voorbij.

De kampioen van Nederland kwam in het thuisduel met Getafe niet verder dan een kleine zege (2-1). Dat was niet voldoende voor een plek in de achtste finales van de Europa League, na de nederlaag van vorige week in de voorstad van Madrid (2-0).

AZ

Het is ook AZ niet gelukt de achtste finales van de Europa League te bereiken. De Alkmaarders verloren de uitwedstrijd tegen het Oostenrijkse LASK Linz met 2-0. Het eerste duel in Alkmaar was in 1-1 geëindigd.

Vlak voor rust nam LASK de leiding via Marko Raguz, die een penalty benutte. De strafschop was toegekend omdat AZ-aanvaller Oussama Idrissi een onhandige overtreding maakte.

Enorme dreun

Ajax incasseerde al na vijf minuten een enorme dreun toen Mata de score opende voor Getafe, na een fout van Lisandro Martínez. Danilo, voor het eerst in de basis, bracht de thuisploeg in de tiende minuut op gelijke hoogte (1-1).

Eigen doelpunt

Ajax was daarna veel in balbezit, maar de beste kansen waren voor Getafe. Mata raakte de lat en Deyverson en Nemanja Maksimovic stuitten op de paal. Ajax veerde in de 63e minuut even op na de 2-1, een eigen doelpunt van Mathías Olivera na een vrije trap van Carel Eiting.

Maar de thuisploeg kwam nooit meer in de buurt van de benodigde vier treffers.