Sport

Ajax in een jaar van de voetbalhemel naar de hel

De crisis bij Ajax werd gisterenavond nog een tikkeltje groter. FC Utrecht was in eigen huis te sterk voor de Ajacieden. De resultaten in 2020 staan in schril contrast met het Ajax van vorig seizoen, toen het team de halve finale van de Champions League haalde.

Lees ook: Coronavirus raakt Ajax: trainer en medische stafleden in quarantaine

Van de laatste negen competitiewedstrijden verloor Ajax er vijf. Het werd ook uitgeschakeld in de Champions League en gisterenavond dus ook in de beker. Ondanks de tegenvallende resultaten van de voorbije weken, blijft het opvallend rustig onder de supporters: geen spandoeken die vragen om het vertrek van Ten Hag of boze fans die de bus opwachten.

Crisis

Toch is het inmiddels crisis met een grote C bij Ajax. De club met veruit de duurste selectie van het land speelt enkel nog om de landstitel: het staat gedeeld eerste met AZ, dat vorig weekend in Amsterdam met 2-0 wist te winnen. Zaterdag wacht Ajax alweer een uitwedstrijd tegen Heerenveen, de nummer 10 in de competitie.

Dat de fans zich voorlopig rustig houden heeft wellicht te maken met het uiterst succesvolle vorige seizoen: Ajax werd kampioen, won de beker, de Nederlandse supercup en speelde de halve finale van de Champions League. Exact een jaar geleden won het met 1-4 van Real Madrid in de achtste finale, daarna schakelden de Amsterdammers ook nog Juventus uit. In de halve finale bleek Tottenham te sterk. Desalniettemin was iedereen onder de indruk van de Europese campagne van Ajax.

Met die campagne heeft trainer Erik ten Hag ongetwijfeld veel krediet opgebouwd bij de fans. Ten Hag staat nu voor de zware opdracht zijn team alsnog aan de landstitel te helpen en aan een ticket voor de Champions League.