Politiek

Agenten en boa's vol vragen over coronaregels: 'Het is niet te handhaven'

Agenten en boa’s voorzien grote moeilijkheden bij het handhaven van de coronamaatregelen na 1 juni. Met name het controleren van groepen mensen in parken of op andere plekken buiten is nagenoeg onmogelijk. Dat zeggen de Nederlandse BOA Bond en politie-vakbond NPB tegenover Hart van Nederland.

Op de persconferentie van dinsdagavond zei premier Rutte dat ook de komende tijd geldt dat iedereen buiten anderhalve meter afstand moet houden, tenzij ze tot hetzelfde gezin behoren. Vanaf drie personen wordt er gehandhaafd als de afstand te klein is. Maar op het maximale aantal mensen voor zo’n groep, zit volgens de premier geen grens.

Lees ook: Persconferentie premier Rutte: meer bezoek in verzorgingstehuizen en basisscholen weer helemaal open

Onder de handhavers is nog veel onduidelijk over de maatregelen. “Het is eigenlijk niet te handhaven”, zegt Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond. Politiebond NPB geeft aan dat er sinds de persconferentie veel vragen van agenten zijn binnengekomen. “Ze vinden het lastig, op zijn zachtst gezegd”, aldus voorzitter Jan Struijs.

Met vrienden in het park

Premier Mark Rutte deed dinsdagavond een poging om het uit te leggen. “Met een groepje van vier of vijf vrienden in het park zitten mag, met die anderhalve afstand”, antwoordde hij op een vraag van Hart van Nederland. “Maar als die groep te groot wordt, dan zal ook normaal, nu al, in het Vondelpark gezegd worden: dat is een oploopje, dat mag niet.”

Lees ook: Eenderde van de jongeren vindt versoepelingen van coronamaatregelen te snel gaan

Ook de boa’s en agenten houden de grens van vier tot vijf mensen aan. “Een belangrijke nuance is dat nu mensen uit hetzelfde huishouden wel bij elkaar mogen zitten op anderhalve meter afstand. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld studenten”, zegt Eric Lakenman van de BOA Bond. “Maar in een druk park valt eigenlijk niet te controleren wie bij wie hoort.”

Meer onbegrip en agressie

Voor agenten geldt daarom de richtlijn om vooral te waarschuwen als er te weinig afstand wordt gehouden, zegt NPB-voorzitter Jan Struijs. De agenten stellen zich in op meer agressie en geweld als ze de komende tijd moeten handhaven op de corona-maatregelen. Ook de boa’s vrezen voor meer onbegrip en agressie als ze grotere groepen moeten aanspreken.

Volgens de bonden is meer duidelijkheid over de corona-regels gewenst. De verwachting is dat de politie woensdagmiddag met instructies komt voor agenten.