De burger was vandaag de baas in Breda: politieagenten op bestelling

Waar moeten we als politie op letten? Die bijzonder vraag kregen bewoners in Breda afgelopen weekend. Dinsdag was het zover en gingen agenten met de suggesties aan de slag.

De Bredase politie plaatste zaterdag een oproep voor de bewoners op Facebook. “Laat in de comments weten wat u gecontroleerd wil hebben.” Dinsdagochtend trokken agenten van het wijkteam Markdal met de belangrijkste en meest besproken punten de straten in.

Er kwamen verschillende verzoeken binnen. Maar de meeste mensen vroegen om snelheidscontroles. “Er wordt hier standaard harder gereden dan 30 kilometer per uur. Levensgevaarlijk voor mijn kinderen”, reageert een buurtbewoonster op Facebook.

‘Stem geven aan burger’

Het bijzondere initiatief was een oud plan van een voormalige wijkagent, die op deze manier dichter bij de mensen wilde komen. Zijn idee was langzaam in de vergetelheid geraakt totdat de agenten in Breda ermee aan de slag gingen.

De laagdrempeligheid is wat de agenten het meeste motiveert om dit te doen. De gesprekken die ze met de bewoners hebben, maken hen bewuster van de situatie in de wijk. “Hoe mooi is het om aan de burger zelf te vragen wat zij van ons verwachten”, aldus het wijkteam. “Zo kunnen we een stem geven aan de burger.”

De agenten vinden het belangrijk dat mensen weten dat zij er niet zijn om mensen alleen op de vingers te tikken. “Het is niet enkel controleren en straffen, we gaan ook langs op scholen en geven voorlichting aan ouderen. Wij zijn er voor jullie.”