Afwijzing valt Bram Moszkowicz zwaar: 'Ik heb levenslang gekregen'

Tot aan het einde toe heeft voormalig advocaat Bram Moszkowicz hoop gehad in een goede afloop. Maar helaas, maandag oordeelde het hof van discipline dat Moszkowicz definitief niet terug mag keren in de advocatuur. “Tot vanochtend 10.00 uur geloofde ik in rechtvaardigheid”, vertelt hij maandag aan In het Hart van Nederland.

In 2012 werd Moszkowicz geschrapt van het tableau. Hij had grote sommen contant geld aangenomen van zijn cliënten en zou cliënten niet goed genoeg hebben bijgestaan. Na die uitspraak wachtte de voormalig advocaat zeven jaar voordat hij opnieuw probeert beëdigd te worden om zijn oude vak weer uit te kunnen voeren. “Ik heb boete gedaan, ook in het openbaar. Soms ben ik vernederd, ook dat in het openbaar. Maar ik heb die weg gelopen en had goede hoop dat het goed zou gaan”, vertelt Moszkowicz geëmotioneerd.

Lees ook: Bram Moszkowicz mag niet terugkeren als advocaat

Tweede kans

“Ik heb jarenlang mensen bijgestaan die moesten boeten voor hun daden en vervolgens een tweede kans kregen”, legt Moszkowicz uit. “Dat is een van de beginselen van onze rechtsstaat. Ik had verwacht ook die tweede kans te krijgen.” Helaas blijft die tweede kans uit. “Ik vind het buitengewoon triest, verdrietig. Ik had nog een aantal jaar mensen willen bijstaan.”

Het hof van discipline laat maandagochtend weten niet genoeg overtuigd te zijn van het veranderen van Moszkowicz. “Ik heb eerlijk verteld tijdens de zittingen dat ik twee jaar geleden tot inkeer ben gekomen”, vertelt hij. “Vervolgens neemt het hof mij kwalijk dat ik ‘pas’ twee jaar geleden tot inkeer ben gekomen. Nog nooit heeft het het hof uitgemaakt wanneer iemand tot inkeer kwam, je komt er of je komt er niet.”

Bekendheid

De advocaat van Moszkowicz reageerde maandag op de uitspraak dat als Moszkowicz niet bekend was geweest, er waarschijnlijk een andere uitspraak was gekomen. “Ze namen mij het ook kwalijk dat ik een coach in de arm heb genomen, hierdoor zou ik niet zeker van mijzelf zijn. Terwijl het algemeen bekend is dat het een voorwaarde voor het behandelen van je zaak is dat je een coachingstraject in moet gaan.”

“De beslissing van zeven jaar geleden kan ik in retroperspectief veel beter begrijpen dan wat er vandaag is gebeurd. Ik heb gewoon levenslang gekregen”, vertelt Moszkowicz. Over een jaar zou de voormalig advocaat weer kunnen proberen de advocatuur in te komen, maar hij twijfelt of hij dat gaat doen. “Ik wil het mijn familie niet nog eens aandoen. Het is vernederend, hoe die mensen van het hof tegen je praten.”