Afvalverwerkers roepen op: 'Beheers je opruimwoede en houd je oude kleding thuis'

Afvalverwerkers zijn altijd erg blij dat kleding wordt gebracht naar ondergrondse textielcontainers en milieuparken. Maar door corona is dit nu even niet mogelijk. Er wordt nu dan ook opgeroepen om kleding thuis te houden tot na de crisis.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog    

Op dit moment kan de kleding niet worden gesorteerd bij onder andere Afvalverwerker Rd4 in Heerlen. De afvalverwerker heeft al op 16 maart besloten om het sorteren van textiel stil te leggen. Normaal gesproken werken meer dan honderd medewerkers, schouder aan schouder, om textiel te sorteren. Door de maatregel van anderhalve meter afstand is dit niet mogelijk, waardoor de hal van het sorteren nu leeg staat en er kleding is opgehoopt.

Eerste sorteerronde

Omdat de ingeleverde kleding niet tot na de coronacrisis kan blijven liggen, is er wel een eerste sorteerronde. Dit om restafval van textiel te scheiden, zodat er geen schimmel ontstaat. Hierdoor zal de kleding wel bruikbaar blijven.

Lees ook: Advocaten vrezen voor flinke stijging aantal echtscheidingen

Volgens Roger Wetzels, manager grondstoffen bij Afvalverwerker Rd4 , is het belangrijk dat de kleding nu wordt uitgezocht. “Textiel is zeer waardevol. Ik vind het erg zonde. Normaal gesproken brengen wij de bruikbare kleding naar de kringloop of naar het buitenland, maar dat is nu helaas ook niet mogelijk.”