Gezondheid

'Afdelingsverbod voor zorgmedewerkers die weigeren zich te laten vaccineren'

Er komt geen vaccinatieplicht voor zorgpersoneel, maar zorgmedewerkers die een vaccinatie tegen corona weigeren, kunnen wel een verbod krijgen om op bepaalde afdelingen te werken. Dat laat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen weten aan AD. De vereniging noemt niet inenten “onverstandig en onacceptabel”.

Als er straks een goed werkend coronavaccin is, zal het kabinet niet overgaan tot verplichte inenting. Een woordvoerder van minister De Jonge van Volksgezondheid verklaart aan AD: “Daarover bestaat geen enkele discussie.”

Lees ook: Honderden Nederlanders melden zich aan om Leids coronavaccin te testen

Onacceptabel

Dat houdt in dat werkgevers geen vaccinatie van een werknemer mogen eisen. “Maar als er eenmaal een goed vaccin is, zouden wij het onverstandig en onacceptabel vinden als personeel dat niet zou nemen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

De NVZ pleit voor een ‘dwingend advies’ aan zorgpersoneel. Zo stelt dat Jean-Luc Murk, arts-microbioloog bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, dat personeel dat zich niet laat inenten, de toegang geweigerd kan worden tot bepaalde afdelingen, zoals de ic.

ANP