Misdaad

Advocatenkantoor in centrum van Amsterdam beschoten

Een advocatenkantoor aan de Falckstraat in Amsterdam is afgelopen nacht of vrijdagochtend beschoten. Volgens AT5 gaat het om het kantoor van Kuijpers & Nellisen Advocaten. Op een foto die de stadszender ontving is een kogelgat in het raam te zien.

Een deel van de straat afgezet voor onderzoek. Ook de Forensische Opsporing is aanwezig.

Beschoten

De politie bevestigt aan Hart van Nederland dat er een pand in de Falckstraat is beschoten, maar kan niet bevestigen dat het om een advocatenkantoor gaat.

Het kantoor, dat ook een vestiging in Den Bosch heeft, is gespecialiseerd in strafrechtszaken. Jan-Hein Kuijpers, een van de naamgevers van het kantoor, treedt op in tal van grote, spraakmakende zaken. Hij was in het verleden onder meer de raadsman van Willem Holleeder.

‘Geschokt’

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) reageert ‘geschokt’ op de beschieting op het kantoor van Kuijpers & Nellisen. “Het is heel ernstig dat dit is gebeurd”, schrijft de NOvA op hun website. “Al eerder maakten de moord op advocaat Derk Wiersum en de aanslag op advocaat Philippe Schol duidelijk dat advocaten bij de uitoefening van hun beroep concrete risico’s kunnen lopen. Het is van het grootste belang dat advocaten hun belangrijke werk, een onmisbaar onderdeel van een rechtsstaat, veilig kunnen doen.”

De NOvA laat verder weten dat ze werken aan het vergroten van de bewustwording van mogelijke risico’s bij advocaten, zodat hun weerbaarheid wordt vergroot. Ook meldt de NOvA dat er onderzoek wordt gedaan naar de behoeften van advocaten op het gebied van veiligheid. Eind vorig jaar is er een vertrouwenspersoon aangewezen. Daarnaast is er voor advocaten die last hebben van concrete bedreigingen een noodnummer beschikbaar.

Beeld: Google Streetview