Opmerkelijk

Action-medewerker krijgt duizenden euro's vergoeding na onterecht ontslag om 'stelen' plastic tasje

Het meenemen van een plastic tasje, zonder er voor te betalen, had voor een medewerker van de Action flinke gevolgen. Hij verloor zijn baan maar vocht het ontslag aan bij de rechter. Met succes

Nadat het duidelijk werd dat de man het tasje van 0,03 cent ‘gestolen” had werd hij op staande voet ontslagen. Onterecht vindt de kantonrechter in Arnhem donderdag. De man kan een aardige schadevergoeding verwachten.

‘Vrijwel waardeloos plastic tasje’

De werknemer pakte aan het einde van zijn werkdag een plastic tasje bij de kassa om zijn eerder gekochte producten in te doen en mee naar huis te nemen. Hij betaalde echter niet voor het zakje.

Action hanteert een zerotolerancebeleid, de medewerker wist dit. “De kantonrechter oordeelt dat de werknemer wel in strijd handelde met het – op zich terechte – zerotolerancebeleid van Action”, maar, aldus de rechter: “Voor de beoordeling van het daarop volgende ontslag op staande voet moeten ook andere omstandigheden worden meegewogen. In dit geval zijn dat de aard van het meegenomen voorwerp – een vrijwel waardeloos plastic tasje – het functioneren van de werknemer en zijn persoonlijke omstandigheden.”

Vergoeding

Op basis hiervan is het ontslag op staande voet niet terecht, aldus de rechter. De man mocht kiezen of hij het ontslag wil laten vernietigen, en dus weer aan het werk mag, of een vergoeding. Hij koos voor het laatste. De oud-werknemer kan een vergoeding van ruim 7200 euro verwachten.