Gezondheid

Aantal vergiftigingen door gebruik van lachgas en 3-MMC verdubbeld

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) heeft over 2019 het aantal vergiftigingen door lachgas en door de stimulerende en designerdrug 3-MMC zien verdubbelen.

Na het gebruik van lachgas werden in totaal 128 vergiftigingen gemeld, dik twee keer zoveel als in 2018 (54 gevallen). “Opvallend is dat het vaak zeer grote hoeveelheden lachgas betrof: In sommigen gevallen ging het om honderden ballonnen per sessie”, aldus het NVIC.

Voor het vullen van ballonnen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van tanks, waar veel meer liter in kan dan kleine slagroompatronen, stelt het NVIC. In bijna een derde van de genoemde gevallen hadden de gebruiker neurologische klachten, zoals tintelingen en gevoelsstoornissen in de ledematen.

Lees ook: Automobilist slingert met lachgasballon in de mond over de A2

Designerdrug 3-MMC

Het aantal vergiftigingsgevallen door designerdrug 3-MMC (3-methylmethcathinon) ging in 2019 naar 25, terwijl het er in 2018 nog tien waren. Vaak worden meerdere doses ingenomen, omdat de effecten niet zo sterk zijn. Na gebruik van 3-MMC voelen mensen zich alert, euforisch en energiek, schrijft verslavingskliniek Jellinek op hun website.

De drug is nog niet illegaal in Nederland omdat deze relatief nieuw is in Nederland. Er is nog niet veel over 3-MMC bekend. Gevolgen bij een overdosis kunnen onder andere een drugspsychose zijn of een epileptische aanval.

ANP