Gezondheid

Aantal doodgeboren baby's in Nederland met ruim de helft gedaald

In Nederland worden jaarlijks steeds minder baby’s doodgeboren. Uit internationaal onderzoek van UNICEF blijkt dat dit aantal in de afgelopen twintig jaar meer dan gehalveerd is.

In het jaar 2000 ging het nog om ruim duizend doodgeborenen per jaar, vorig jaar waren dat er 400. Ons land is daarmee een van de landen die in verhouding de meeste vooruitgang hebben geboekt. Wereldwijd ging het cijfer met 35 procent omlaag.

Lees ook: Ouders doodgeboren kinderen verdrietig om zonder waarschuwing verplaatste monumentjes

De daling van het aantal doodgeboren baby’s komt hier volgens UNICEF onder andere door verschillende maatregelen die de overheid heeft genomen, maar ook doordat er meer aandacht is voor kwetsbare zwangere vrouwen en een gezonde levensstijl.

Vooral in arme gebieden

De VN-organisatie meldt in haar nieuwe rapport dat jaarlijks bijna twee miljoen baby’s wereldwijd dood worden geboren. Volgens UNICEF is dit probleem niet eerder op zo’n grote schaal onderzocht.

Zeker 84 procent van de levenloze geboortes gebeurt in armere gebieden zoals in sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië. Dit komt grotendeels door de slechte zorg: zo gaat het bijvoorbeeld vaak mis tijdens de bevalling, in tegenstelling tot het Westen.

Lees ook: Kledinglijn als eerbetoon aan zoontjes die overleden door vroeggeboorte

Gevreesd wordt dat door de coronacrisis het aantal doodgeboren baby’s komend jaar zal toenemen als de toegang tot gezondheidszorg tijdens de pandemie verder verslechtert.

ANP