Gezondheid

Aantal coronadoden met 122 naar 2945: 210 nieuwe ziekenhuisopnames

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2945. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 122 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD’en in het land. Het RIVM meldde maandag 86 sterfgevallen.

Volg ons liveblog voor het laatste coronanieuws<

Er zijn vandaag ook 210 mensen in het ziekenhuis opgenomen, maandag waren dat er 147.

Het werkelijke aantal overledenen is hoger, omdat de registratie diverse beperkingen kent. Zo ligt de registratie altijd één of meerdere dagen achter, dus het effect is meestal sterker na het weekend. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken.

Mensen die waarschijnlijk zijn besmet met het virus, maar voor wie ziekenhuisopname geen zin meer heeft, worden niet getest, omdat dat medisch gezien geen meerwaarde heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om kwetsbare ouderen die slechts een kleine overlevingskans hebben en in overleg met de huisarts besluiten thuis te sterven.

Tweeduizend meer doden dan gemiddeld

Uit CBS-cijfers over de totale sterfte in Nederland bleek vrijdag nog dat in de week tussen 30 maart en 5 april tweeduizend Nederlanders meer zijn overleden dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat zijn bijna twee keer zoveel mensen als het officiële aantal ‘coronadoden’ dat het RIVM in dezelfde week registreerde.

Dalende lijn ziekenhuisopnames

Voor zover nu uit de cijfers is af te leiden, bezweken op 31 maart en 2 april de meeste Nederlanders aan het virus: 159. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames vertoont een dalende lijn. Tot nog toe liggen de pieken op 25 maart en 31 maart, op beide dagen kwamen 498 mensen met Covid-19 binnen in de ziekenhuizen.

De meerderheid van de overledenen was boven de 70 jaar en/of leed aan een onderliggende aandoening. Meestal hadden ze hart- en vaatziekten, diabetes en chronische longaandoeningen. Bijna 88 procent van de overledenen was boven de 70 jaar.

ANP/redactie