112

Politie houdt 29 verdachten aan bij rellen Schilderswijk in Den Haag

Van de 29 mensen die afgelopen nacht in de Haags Schilderswijk werden aangehouden, zaten er zaterdag aan het eind van de middag nog vijf vast. De 24 anderen mogen zich voorlopig niet meer vertonen in de wijk, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het is al een aantal nachten onrustig in de Schilderswijk. Afgelopen nacht gold daarom, net als donderdag, een noodbevel voor de buurt. Ook liepen jongerenwerkers, buurtvaders, wijkagenten en buurtpreventieteams door de straten om het gesprek aan te gaan met jongeren.

Aanhoudingen

Desondanks verzamelden zich in de loop van de avond ongeveer vijftig jongeren op de Vaillantlaan. Toen ze weigerden te vertrekken, werd direct een aantal mensen aangehouden onder meer voor het overtreden van het noodbevel, openlijke geweldpleging, belediging en bedreiging.

Het merendeel van de verdachten is naar huis gestuurd met een gedragswijziging. Voor mensen die in de wijk wonen houdt dat in dat ze tussen 18:00 uur en 6:00 uur niet op straat mogen zijn. Om naar huis te komen hebben ze één specifieke route aangewezen gekregen. Vijf verdachten zitten vooralsnog vast.

Lees ook: Opnieuw onrustige nacht in Haagse Schilderswijk, politie arresteert ruim 20 relschoppers

In de buurt van de Vaillantlaan en de Hoefkade bleven kleine groepen jongeren zich ophouden. Ze gooiden met stenen en zwaar vuurwerk naar agenten. Ook werd bij een kiosk voor sport- en spelmaterialen aan het Jacob van Campenplein brandgesticht. Om het vuur te kunnen blussen ondersteunde de Mobiele Eenheid de brandweer.