Gezondheid

744 nieuwe coronabesmettingen, grootste stijging in etmaal sinds 11 augustus

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 744 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat bevestigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het is de grootste stijging in een etmaal sinds 11 augustus. In de afgelopen dagen zijn meer dan 4000 positieve tests gemeld.

Ditmaal geen storing

Op woensdag steeg het aantal gevallen met 734. Dat kwam door een technische storing op dinsdag. Toen konden regionale gezondheidsdiensten een tijdlang geen informatie doorgeven. Nu is er geen sprake van een storing, voor zover het RIVM kan inschatten.

De laatste weken schommelde het aantal meldingen rond de 500 per dag.

Coronabesmettingen per regio

In Haaglanden werden 153 mensen positief getest. Voor die regio was dat het hoogste aantal in een etmaal sinds het begin van de uitbraak. Onder de nieuwe coronapatiënten zijn 99 inwoners van Den Haag en 26 mensen in Delft.

De regio Amsterdam-Amstelland registreerde 154 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds 10 augustus. Daarvan zijn 135 gevallen in Amsterdam zelf. In Rotterdam-Rijnmond kwamen 80 nieuwe gevallen aan het licht, waaronder 57 in de gemeente Rotterdam.

Het aantal besmettingen in de provincie Utrecht steeg met 73. Voor die provincie is dat de grootste toename in een dag sinds begin mei. In Midden- en West-Brabant werden 42 nieuwe gevallen vastgesteld. Zuid-Limburg noteerde 21 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds eind mei.

Patiënten op de intensive cares

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg vrijdag van 28 naar 35. Op de verpleegafdelingen liggen 95 mensen met het coronavirus, evenveel als op donderdag. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, denkt wel dat het aantal opgenomen coronapatiënten laag en stabiel blijft.

Premier Rutte reageerde op zijn wekelijkse persconferentie op de cijfers. “Je ziet dat er over enige dagen een behoorlijke stijging zichtbaar is”. Omdat het nog een “beperkt aantal dagen is kan je er geen grote conclusies aan verbinden”, denkt Rutte. “Maar een toename is altijd zorgelijk. Deze ontwikkeling is een extra reden om ons allemaal extra goed aan de afspraken te houden.”

ANP