Sport

1,7 miljoen mensen keken naar racismedebat in Veronica Inside

De voetbaltalkshow Veronica Inside is maandag door 1,7 miljoen mensen bekeken. Het programma kwam afgelopen week onder vuur te liggen na uitspraken van Johan Derksen over rapper en activist Akwasi.

Derksen zei vorige week onder andere dat het wel meeviel met het racisme in Nederland. Ook maakte hij een opmerking over een als Zwarte Piet verklede man tijdens een demonstratie van Black Lives Matter in Leeuwarden. “Weten we zeker dat het Akwasi niet was”, vroeg hij zich af. De zwarte rapper was een van de sprekers op een demonstratie tegen racisme op de Dam, met een fel betoog tegen Zwarte Piet.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders vindt niet dat alle grappen over racisme kunnen

Boycot voetballers en bedrijven

Meerdere bedrijven lieten daarop weten per direct geen reclametijd meer in te kopen rond Veronica Inside. Ook de internationals van het Nederlands mannenelftal en vrouwenelftal boycotten het televisieprogramma.

Derksen zei maandag er niet aan te denken zijn excuses aan te bieden voor zijn uitspraken over Akwasi. “Ik bied mijn excuses niet aan, trek het boetekleed niet aan en ga niet door het stof. Ik heb de afgelopen week wel het idee gekregen dat niet iedere grap van mij goed valt.” Wel erkende hij dat zijn opmerking verkeerd was. Maar de voetbalanalist vindt wel dat hij het volste recht had om de ‘grap’ te maken.

Lees ook: Johan Derksen zegt geen sorry voor grap over Akwasi

Felle discussies

Akwasi, Ruud Gullit en enkele spelers van het Nederlands elftal wilden niet aanschuiven in het programma. Derksen ging wel in debat met de zwarte advocaat Natacha Harlequin en oud-voetballer Dries Boussatta. Zij slaagden er niet in om de hem duidelijk te maken dat hij wel vaker mensen racistisch heeft beledigd. Vooral Boussatta en Derksen voerden soms felle discussies.

Het praatprogramma over voetbal en randzaken had maandag voor het eerst geen reclameblok. Overigens wist Veronica Inside niet eerder zo veel kijkers te trekken. Vorige week keken er 609.000 mensen.

ANP