Opmerkelijk

16 verdachten cokewasserij Nijeveen blijven in de cel

Zestien van de zeventien verdachten die bij de ontmanteling van een cocaïnewasserij in het Drentse Nijeveen zijn aangehouden, blijven voorlopig vastzitten. Hun voorarrest is woensdag met negentig dagen verlengd. Een verdachte is vrijgelaten, meldt de rechtbank Amsterdam.

Volgens de politie ging het om de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is ontdekt. Er zou zo’n 150 tot 200 kilo coke per dag in de omgebouwde manege geproduceerd kunnen worden, met een straatwaarde van 4,5 tot 6 miljoen euro.

Lees ook: Grootste cocaïne-lab ooit ontdekt in Drenthe, 17 verdachten aangehouden

Ontmanteling duurde drie dagen

In het eerder deze maand gevonden drugslab werd cocaïne geproduceerd uit zogenoemd dragersmateriaal, zoals kleding. In de wasserij vond de politie tienduizenden liters chemicaliën en zo’n 100 kilo cocaïne. Bij de manege waren ook slaapvertrekken en recreatieruimten gebouwd. De politie pakte meerdere verdachten op in de Drentse plaats, onder wie de eigenaar van het terrein. De ontmanteling van het lab duurde drie dagen omdat het chemische proces uiterst voorzichtig gestopt moest worden en het materiaal moest worden afgevoerd. Op de dag van de ontmanteling van de drugsfabriek viel de politie ook loodsen binnen in Elshout en in Apeldoorn.

De meeste verdachten komen uit Colombia, verder zijn er drie verdachten met de Nederlandse nationaliteit, van wie één ook een Colombiaans paspoort heeft.

ANP