Misdaad

Ahmed P. krijgt 14 jaar cel voor doodsteken Roderick Leta (29)

De 22-jarige Ahmed P. is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van veertien jaar voor het op 13 januari 2019 doodsteken van de 28-jarige Roderick Leta, in de Van Reigersbergenstraat in Amsterdam-West.

De celstraf valt vier jaar lager uit dan de officier van justitie twee weken geleden had geëist, omdat de straf van de rechtbank is gebaseerd op doodslag en de officier uitgaat van moord.

Lees ook: Ouders doodgestoken Roderick hopen op zware straf: ‘Pijn is met geen pen te beschrijven’

Uit onderzoek bleek dat verdachte en Roderick – die elkaar kenden – op de fatale dag in januari 2019 veel contact met elkaar hadden. P. zou hem hebben beroofd en doodgestoken. De man kwam in beeld bij de politie door het veelvuldige contact met het slachtoffer op de dag van de moord.

Tijdens het verhoor viel op dat de verdachte een wond op zijn handpalm had. Die wond kwam overeen met de beschadiging aan de bebloede handschoen die in de buurt van de steekpartij was gevonden. Ook werd een DNA-mengprofiel van de verdachte en het slachtoffer op het mes gevonden.

Lees ook: Man ernstig gewond na steekpartij in Amsterdam, dader(s) gevlucht

P. ontkent Leta te hebben gedood. Wel heeft hij bekend dat hij een mes bij zich had om het slachtoffer te bedreigen; hij zou nog geld van hem krijgen.

Hij is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. P. heeft echter elke medewerking geweigerd, de deskundigen hebben daarom geen advies kunnen geven over zijn geestesgesteldheid.

ANP/redactie