112

Dader Zwolse kruipruimtemoord 12 jaar cel na vriend in stukjes hakken

De 41-jarige Mark de G. kreeg dinsdag twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd door de rechtbank in Zwolle. Hij werd veroordeeld voor het doden van een vriend en het in stukken snijden van zijn lijk en verstoppen in een kruipruimte in diens huis.

De rechtbank in Zwolle acht bewezen dat Mark de G. zijn kameraad Deniz in februari 2018 met een pistoolschot om het leven bracht.

Lees ook: Hogere strafeis in Zwolse ‘kruipruimtemoord’

Zelfmoord

De G. heeft altijd beweerd dat zijn 38-jarige vriend zichzelf van het leven heeft beroofd, nadat hij in de woonkamer van De G. coke had gebruikt. De rechters vinden die verklaring ongeloofwaardig. Eerder al werd ontdekt dat in het hoofd van Deniz op de plek waar de kogel binnendrong een miniem stukje plaatstaal zat. Vermoedelijk zat er een voorwerp tussen het hoofd en het pistool. De G. heeft het daar nooit over gehad. En dat maakt het scenario dat Deniz zelfmoord pleegde niet geloofwaardig, aldus de officier.

Het slachtoffer Deniz werd door De G. in februari 2018 in stukken gehakt. Dit bekende hij wel eerder. Vervolgens werden zijn lichaamsdelen in zakken in de kruipruimte onder de woning van de verdachte in Zwolle-Zuid verborgen.

De opgelegde straf voldoet aan de eis die het Openbaar Ministerie stelde.

Lees ook: Moordverdachte: ‘Ik moest van het lichaam af’

Jeugdvrienden

Het lichaam werd in plastic zakken in acht delen op 17 februari 2018 in de kruipruimte van de woning van De G. gevonden. Onderdelen van het pistool zijn in een kanaal in Noord-Holland teruggevonden. De bebloede bank waarop Deniz is doodgeschoten is door De G. naar de vuilstort gebracht. De verdachte heeft op een gruwelijke wijze het lichaam van Deniz verminkt, vindt de rechtbank. “En u heeft zo de nabestaanden extra leed bezorgd.”

De twee waren jeugdvrienden maar hadden mogelijk een conflict nadat Deniz de verdachte dwong in de wietteelt te werken. De G. woonde het vonnis bij, net als veel nabestaanden. “Brand in de hel”, schreeuwde een man van de tribune terwijl de veroordeelde werd afgevoerd. Advocaat Anno Huisman gaf na afloop aan in hoger beroep te gaan.