Opmerkelijk

Zwarte Pieten van Playmobil bijna overal uitverkocht: 'Misschien nog ergens een verdwaald doosje'

De Kruidvat verkoopt sinds vorige week Playmobil van Sinterklaas en Zwarte Pieten. De poppetjes zijn erg gewild, zo blijkt. “Ze zijn nagenoeg overal uitverkocht.”

Bij de drogisterijketen liggen twee aparte speelgoeddoosjes in de schappen. In de ene zit Sinterklaas, een Zwarte Piet, een schimmel en cadeautjes. Ook is er een versie met alleen Zwarte Pieten en een zak met cadeautjes.

De Playmobil-pieten hebben een “traditioneel uiterlijk”, met zwart kroeshaar, rode lippen en gouden oorringen.

Verdwaald doosje Playmobil

“Vorige week stonden de Playmobil-poppetjes in onze folder en sindsdien gaat het hard”, zegt Kruidvat-woordvoerder Jose Mes tegen Hart van Nederland.

Het speelgoed gaat in het hele land in hoog tempo over de toonbank. “Misschien dat je hier en daar nog een verdwaald doosje tegenkomt.” Ook in de webshop zijn alle pieten uitverkocht.

‘Een verzamelobject geworden’

De grote populariteit van de pietenpoppen valt te verklaren door de relatief lage prijs, denkt Mes. “We hebben een partij van vorig jaar voor een scherpe prijs weten in te kopen, waardoor we ze goedkoop kunnen aanbieden.”

Een rondgang langs Marktplaats en Bol.com leert inderdaad dat het speelgoed elders flink duurder is. Waar een doosje bij Kruidvat acht euro kost, wordt er op internet al snel twintig tot dertig euro gevraagd. “Het lijkt echt een verzamelobject te zijn geworden”, merkt de woordvoerder op.

Volgend jaar weer?

Of er volgend jaar weer Zwarte Pieten van Playmobil bij de Kruidvat te koop zijn, kan ze niet zeggen. De huidige partij poppetjes is nu op. “Het is aan Playmobil om te bepalen of ze nieuwe gaan maken”, aldus Mes.

De drogisterijketen is zich bewust van de gevoelige discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet, verzekert de woordvoerder. “We gaan er zorgvuldig mee om.”