Misdaad

Zwaardere straffen bij geweld tegen politie: 'De grens is bereikt'

Geweld tegen de politie, zoals maandag in Groningen, moet zwaarder bestraft worden, vindt het kabinet. Afgelopen weekend werd de politie ook geconfronteerd met geweld in Bergen op Zoom, Doetinchem en Roosendaal. Agenten werden in die laatste stad bekogeld met glas en vuurwerk.

Lees ook: Boze boeren rijden deuren provinciehuis Groningen binnen, gewonden door gevechten

Minister Dekker voor Rechtsbescherming en Grapperhaus van Justitie komen met een wetsvoorstel. Nu komen daders vaak weg met een taakstraf, maar als het aan de ministers ligt moeten vechtersbazen achter de tralies.

Politieman Jan Heijningen uit Amsterdam is het daar roerend mee eens. De 28-jarige agent krijgt bijna iedere week te maken met geweld. Zo moest hij zeven maanden revalideren nadat hij gewond raakte aan zijn elleboog tijdens het aanhouden van een inbreker. De inbreker, een veelpleger, hoefde slechts twee weken de cel in.

Revalidatie

Onlangs wilden Jan en zijn collega’s iemand aanhouden die zich op straat misdroeg, maar ook dat liep volledig uit de hand. De vrienden van de raddraaier springen op hem en zijn collega. “Ondanks dat ze met haar rug richting die gasten staat blijven ze op haar hoofd doorslaan”, vertelt Jan. Zijn collega’s weten twee verdachten op te pakken, maar die lopen inmiddels allang weer vrij rond. Jan en zijn collega moesten een maand revalideren door de acties van de twee.

Lees ook: Nieuwe beelden van deelnemer trouwstoet die agent knock-out slaat in Rotterdam

“Ik vind dat daar echt grof op gestraft mag worden”, vervolgt Jan. “En dat je daar best wel een boodschap mag afgeven, van joh: hier is wel de grens.”

En niet alleen fysiek, maar ook verbaal geweld is aan de orde van de dag. “Afgelopen weekend is iemand tot in detail aan het beschrijven hoe ze je kinderen open gaan snijden, hoe ze je vrouw gaan verkrachten, elk familielid komt eraan te pas. Klaarblijkelijk moeten we dat maar accepteren.” Genoeg is genoeg, zegt Jan. “Op een bepaald punt wordt er wel een grens bereikt. En ik denk dat het voor een hele hoop collega’s nu wel tegen die grens aanzit.”