Lifestyle & Entertainment

Winnend team World Solar Challenge: 'We zijn superblij!'

Het Solar Team van de TU Eindhoven is ‘superblij’ dat ze met hun zonneauto de World Solar Challenge in Australië hebben gewonnen. De Stella Era werd eerste in de klasse voor gezinsauto’s.

De teamleden zeggen via Skype tegen Hart van Nederland dat ze ‘superblij zijn’. “Het is een opluchting na zo’n lange race van drieduizend kilometer. We hebben er een jaar naartoe gewerkt, dus we zijn superblij, opgelucht en heel trots”, vertelt Marije Sesink.

Zonneauto voor het hele gezin

De auto van het Nederlandse team deed mee in de klasse voor gezinsauto’s. “Onze concurrenten waren vooral tweezitters, maar wij hadden een vierpersoonsauto. Daar konden we wel wat extra punten mee scoren, omdat het aantal personen per kilometer belangrijk is.”

Daarnaast heeft de jury ook gelet op de hoeveelheid energie die verbruikt wordt. “Dus deze klasse is echt gefocust op efficiency en niet per se op snelheid.”

Lees ook: TU Eindhoven wint voor vierde keer Solar Challenge voor vierde keer Solar Challenge voor gezinsauto’s

Auto van de toekomst

De teamleden verwachten dat de zonneauto de auto van de toekomst is, al zal het volgens hen nog wel even duren voordat weggebruikers in zonneauto’s gaan rijden. “Er rijden nu te veel benzineauto’s op de weg, maar we geloven zeker dat zonneauto’s een deel van de oplossing zijn”, gaat Sesink verder.

“Ze hebben ook heel veel potentie, want het is niet alleen een energieverbruiker, maar ook een energiebron. Daar zitten heel veel kansen in die we allemaal nog kunnen ontdekken.”

Beeld: STE, Bart van Overbeeke