112

Zoektocht naar sleutelbos leidt tot bomvondst in Den Haag

Bij een zoektocht in Den Haag naar een in het water gevallen sleutelbos, hebben de bewoners van een woonboot aan de Soestdijksekade een WO II-bom opgevist.

Woensdagavond viel een sleutelbos in het water vanaf de woonboot. Daarop besloten Robbert, de eigenaar van de woonboot, en twee kennissen die op dat moment op bezoek waren, om met een magneet de sleutelbos weer uit het water te vissen. Het gebeurde namelijk wel vaker dat er bijvoorbeeld een schroevendraaier of sleutels in het water belandden.

Magneet

Na enkele keren de magneet in het water te hebben laten zakken hadden zij al beet: de sleutelbos kwam boven. Maar aan de magneet bleef nog een ander – zwaar – object hangen. Toen de vangst eenmaal uit het water was ,kwamen de mannen tot de ontdekking dat het wel eens om een explosief kon gaan.

Robbert schakelde direct de politie in, die de omgeving afsloot en na inspectie van een medewerker van de afdeling Wapen, Munitie en Explosieven (WME) ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse liet komen. Na onderzoek bleek het te gaan om een 25 ponds granaat uit de Tweede Wereldoorlog. Het explosief is toen in het water beland en nooit afgegaan.

De EOD heeft het explosief naar het Zuiderstrand vervoerd en daar gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Bron: Regio 15