112

Brand in oude gemeentehuis Obdam onder controle, bovenverdieping ingestort

In het voormalige gemeentehuis van het Noord-Hollandse Obdam woedt sinds zondagmiddag een zeer grote brand. Inmiddels is de brand onder controle, meldt de veiligheidsregio.

De brandweer is nog wel enige tijd bezig met nablussen, is de verwachting. De Dorpsstraat blijft afgesloten in verband met mogelijk instortingsgevaar van het pand.

De brand brak rond 16.30 uur uit in het rijksmonument. Het gebouw is gedeeltelijk ingestort, de bovenverdieping is naar beneden gekomen.

Naastgelegen verzorgingshuis

Eerder op de avond meldde de veiligheidsregio dat er geen gevaar meer was dat het vuur zou overslaan op het naastgelegen verzorgingshuis. Bewoners die eerder uit hun kamer moesten, kunnen weer terugkeren.

Het gebouw is in 1875 gebouwd en was in gebruik als woonhuis. De bewoner wist het huis te verlaten toen de brand uitbrak. Voor zover bekend zijn er geen andere mensen meer in de woning.

Buurtbewoners worden geadviseerd om ramen en deuren dicht te houden en ventilatiesystemen uit te zetten. Omstanders moeten uit de rook blijven. De oorzaak van de vlammenzee is nog niet bekend.

Tekst: Redactie/ANP
Beelden: HFV Photo Services