Sport

'Ze spreken in het buitenland meer over Verstappen dan over Hamilton'

Na de Grand Prix van Duitsland last het Formule 1-circus een maand pauze in. Hart van Nederland vroeg voormalig Formule 1-coureur Giedo van der Garde en autocoureur Tom Coronel naar hun mening over de eerste helft van het raceseizoen en blikt vooruit op wat nog komen gaat.

Tot de overwinning van Max Verstappen in Oostenrijk klonk de kritiek op Mercedes luider dan ooit. De races waren te voorspelbaar, eentonig en de dominantie van Duitse renstal maakte de Formule 1 saai. “Voor de GP van Oostenrijk was de kritiek ook terecht”, meent Van der Garde. “Van die dominantie van Mercedes word je niet vrolijk. Je wil spektakel hebben. Daarna kregen we Oostenrijk, de mooiste Formule 1-race die ik ooit gezien heb. Max liet daarnaast ook op Silverstone een goeie race zien.Hij is het hele jaar al waanzinnig goed bezig.”

Lees ook: Ruim 1 miljoen aanvragen voor tickets F1 Zandvoort 2020

“Iedereen zei na de GP van Frankrijk dat het een saai seizoen was”, aldus Coronel. “Maar dat Max in Oostenrijk op zo’n manier zou winnen had niemand verwacht. Dat maakt de sport zo uniek. Als hij dan voor twintig duizend Nederlanders in het slot van de race de leiding neemt, gaat het dak eraf.”

Thuiswedstrijd

Verstappen was meteen de enige die de suprematie van Mercedes kon doorbreken. Van de tien gereden Grands Prix won Mercedes er negen. Hamilton was zeven keer de snelste, Bottas twee keer. Van der Garde ziet de Duitse renstal ook zegevieren op de Hockenheimring. “Het is hun thuiswedstrijd, dus het is belangrijk dat ze daar winnen. Daarachter kan van alles gebeuren. Ik verwacht dat Max zeker mee kan doen voor een podiumplek.”

Lees ook: Formule 1-superfans: ‘Dit is mijn passie, hobby en mijn alles’

Ook Coronel verwacht een goede race van de Red Bull-coureur. “Ik hoop op een podium, maar als je kijkt naar de sterkte van de auto’s hoort hij vijfde te worden. Alles beter dan dat is dus goed.” Voor de overwinning denkt Coronel ook aan Mercedes. “Maar schrijf Leclerc niet af. Je ziet hem groeien. Als iemand iets tegen Mercedes kan doen is het Leclerc.”

Schumacher

De dominantie van Mercedes uit zich ook in de tussenstand. Hamilton staat aan de leiding met 223 punten, gevolgd door teamgenoot Bottas (184 punten) en Verstappen (136 punten). Echt spannend lijkt de titelstrijd dus niet te worden. “Ik denk dat het kampioenschap al beslist is”, is Van der Garde stellig. “Hamilton wordt gewoon voor de zesde keer wereldkampioen. Hij is hard op weg om de zeven wereldtitels van Michael Schumacher te evenaren.”

Een eerste wereldtitel voor Verstappen lijkt er ook dit jaar dus niet in te zitten. Daar heeft de auto veel mee te maken. “Het is belangrijk dat hij straks een auto heeft die mee kan doen voor de titel. Maar hij is jong en heeft nog tijd. Voorlopig zit hij op zijn plek bij Red Bull. Het team heeft ook op technisch gebied het gat met Mercedes wat kunnen dichten.”

Overwinningen

Dat ontgaat ook de buitenlandse racefans niet. “Ze spreken in het buitenland meer over Verstappen dan over Hamilton”, zegt Coronel. “Hij zorgt ervoor dat het nooit saai is, maar ik had meer van de auto verwacht dit jaar. Het was vanaf het begin al duidelijk dat de auto niet sterk genoeg is. Als Red Bull er al in slaagt om het gat met Mercedes te dichten, verwacht ik dat pas over twee jaar.”

Lees ook: De tickets van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2020 komen eraan

Tot slot: waar kunnen we nog een overwinning van Verstappen verwachten dit jaar? Van der Garde verwacht nog twee overwinningen van zijn jonge landgenoot. “Mexico en Singapore”, klinkt het. Coronel kijkt uit naar Singapore en Hongarije. “Dat is waar Max kan scoren, het zijn circuits die hem goed liggen.”