112

Wouter (23) fotografeert rellen in Hongkong: 'Ik blijf ver uit de buurt van de rubberen kogels'

Hongkong is al maanden het decor van massale demonstraties tegen het bestuur en de grote invloed van de Chinese regering op de stad. Deze week is het geweld tussen demonstranten en de politie behoorlijk opgelopen. Onlangs viel er zelfs een tweede dode.

Wouter Sterrenburg (23) studeert aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Als freelance fotograaf volgt hij momenteel het vak fotojournalistiek in Hongkong. “Daarvoor was de eerste opdracht om de demonstraties vast te leggen,” vertelt hij. En dat bleef niet onopgemerkt. Een van zijn foto’s werd zelfs door nieuwszender CNN gebruikt als coverfoto bij een artikel.

Rubberen kogels

De oproerpolitie in Hongkong treedt hard op tegen de demonstranten. Er wordt geschoten met rubberen kogels en met traangas. “Ik blijf ver uit de buurt van de rubberen kogels,” zegt Wouter. “Maar traangas kan je straten verderop nog steeds ruiken, dus daarvoor heb ik als ik foto’s ga maken soms een gasmasker en een veiligheidsbril bij me.” Bang voor het politiegeweld, is hij niet. “Er zijn apps en websites waar je kan checken waar de politie-eenheden zich bevinden.”

Lees ook: Universiteiten willen studenten terughalen uit Hongkong

Inmiddels adviseren Nederlandse universiteiten hun studenten om vanwege het aanhoudende geweld te vertrekken uit Hongkong. Maar daar moet Wouter niets van weten. Hij is gaan houden van de stad en haar inwoners. Toch moest hij weg van de campus, die inmiddels is veranderd in een oorlogsgebied.

“Mijn plan is nu als volgt. Deze twee dagen blijf ik in het hotel dat de universiteit ter beschikking heeft gesteld. Om even bij te komen en met vrienden te overleggen wat zij gaan doen,” zegt Wouter. Waarschijnlijk vertrekt hij zondag naar Taiwan, om toch nog een beetje in de buurt te blijven.