Opmerkelijk

Woningcorporatie wil gedetineerde uit woning zetten, rechter zegt dat hij mag blijven

Woningcorporatie Ymere mag een gevangene, die de komende paar jaar zelf geen gebruik kan maken van zijn sociale huurwoning, niet uit zijn huis zetten. Dat besloot de rechtbank eerder deze week.

Een domper voor de corporatie die de vastzittende huurder liever ziet vertrekken zodat iemand op de lange wachtlijst gebruik kan maken van de woning. Nu wordt de woning ‘vastgehouden door iemand die er zelf geen gebruik van kan maken.

Stokje voor steken

De man werd begin dit jaar veroordeeld tot drie jaar celstraf. De man was van plan om na zijn straf weer in te trekken in zijn sociale huurwoning maar Ymere wilde daar een stokje voor steken. De corporatie wil niet dat iemand langer dan een jaar niet zelf in hun woning woont. Volgens een woordvoerder van Ymere is dat om de doorstroom in de woningmarkt soepel te laten verlopen.

De wachttijd voor een sociale huurwoning in Amsterdam is zo’n 14 jaar.

Huisbewaring

Waar de rechter de gevangene wel gelijk geeft in het behouden van de woning gaat de rechter niet mee in het afdwingen van Huisbewaring. Huisbewaring houdt in dat je iemand anders voor langere tijd in jouw woning laat verblijven. Maar om daar in aanmerking voor te komen, heb je toestemming nodig van de woningcorporatie en Ymere is niet van plan om die te geven.

Tegen RTL Nieuws zegt Annet van Tulder van Ymere: ”Voor deze man maken we geen uitzondering. Als we dat nu wel doen, denken andere mensen dat we ook voor hen een uitzondering gaan maken. Daar gaan we niet aan beginnen.” Wel legt Ymere zich neer bij de de uitspraak van de rechter. ”Het is wat het is, we hebben hier ook wel te maken met een uitzonderlijke situatie”, concludeert Van Tulder.

De vastzittende huurder moet nog wel zien hoe hij nu de huur gaat betalen. Als gedetineerde heeft hij geen inkomen en zijn woning onderverhuren mag dus ook niet.