Grondpersoneel KLM staakt woensdag opnieuw

Grondpersoneel van KLM staakt komende woensdagmiddag voor de derde keer in twee weken vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. Bij de twee vorige acties van vakbond FNV was er veel overlast voor reizigers in de vorm van tientallen annuleringen en flinke vertragingen.

Het werk wordt vanaf 13.00 uur voor vier uur lang neergelegd, zo meldt de bond. De vorige twee acties duurden twee uur, maar werkten nog de hele dag door in het vliegschema. Toen begonnen de acties al in ochtend.

“Staking komt door de KLM-directie”

De vakbond onderhandelt al maanden met KLM over een nieuwe cao voor het grondpersoneel, waar 15.000 medewerkers onder vallen. FNV zet in op een loonsverhoging van 4 procent per jaar, meer medewerkers in vaste dienst en betere roosters. “Het grondpersoneel wil niets liever dan de reizigers een fijne reis bezorgen. Deze staking is dan ook helemaal de verantwoordelijkheid van de KLM-directie”, stelt FNV-bestuurder Jan van den Brink.

Lees ook: ‘Twaalfduizend reizigers hebben samen recht op bijna 3 miljoen euro door KLM-staking’

KLM heeft de bonden een nieuw loonbod gestuurd met een loonsverhoging van 7 procent bij een cao-looptijd van 2 jaar en 9 maanden. Ook is er een alternatief op tafel gelegd met een loonsverhoging van 8,5 procent, maar met aanpassing van de winstdelingsregeling.

Reactie van KLM

Volgens de luchtvaartmaatschappij hebben de bonden Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC), FNV Cabine en FNV Grond het eindbod voor grond- en cabinepersoneel afgewezen. “KLM vindt dat onbegrijpelijk”, meldt zij in een verklaring. Vakbond VNC beraadt zich nog op acties.

KLM noemt de aangekondigde staking “onbegrijpelijk en onnodig”. Een woordvoerder zegt dat een eindbod is bereikt en dat daarnaast een alternatief op tafel ligt met een aanpassing van de winstdelingsregeling. “Dat is een fantastisch bod.” De maatschappij wil graag verder praten met de bond, ook omdat de staking “tientallen miljoenen euro’s” per dag kost.

Lees ook: KLM snapt ‘ramkoers’ van bonden niet

Verder vindt de zegsman van KLM het “flauw” dat de verantwoordelijkheid voor de reizigersoverlast volledig op de vliegmaatschappij wordt afgeschoven. “Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.” Hoeveel vluchten uitvallen wordt dinsdag berekend. Vermoedelijk ontspringen ochtendvluchten de dans.

ANP