Weer & Verkeer

Topdrukte op de weg in november: waarschuwing voor flinke files

Weggebruikers weten het: november is de filemaand van het jaar. Ook dit jaar zullen automobilisten eerder in files staan, langere vertragingen oplopen en rekening moeten houden met slecht weer en meer ongelukken.

De drukte op de snelwegen begon maandag al met ruim honderddertig files van in totaal meer dan 600 km. Ook de avondspits zal naar verwachting druk worden.

Toename drukte

De files in 2019 zijn tot nu toe in vergelijking met vorig jaar met 13 procent toegenomen. Dit is een forse stijging ten opzichte van de vorige periode, blijkt uit cijfers van de ANWB Verkeersinformatie.

Ook zouden er in november dagelijks gemiddeld 324 ongevallen gebeuren, zo’n 10 procent meer dan in oktober en december. Uit politiegegevens blijkt dat november in de periode 2014-2016 wat betreft ongelukken met kop en schouders boven de andere maanden uitsteekt.

Meer files in november

Volgens de ANWB zijn er drie oorzaken voor de topdrukte op de wegen. Op de eerste plaats het slechte weer, waardoor weggebruikers langzamer en voorzichtiger moeten rijden. Ook vinden er door de slechte weersomstandigheden en drukte meer ongelukken plaats.

Lees ook: Piet Paulusma’s wintervoorspelling: veel overlast door sneeuw, soms ijzel en storm

Daarnaast moeten weggebruikers in de spits, deels vanwege de wintertijd, wennen aan rijden in het donker. “Daar komt bij dat in november bijna niemand op vakantie gaat. Veel mensen sparen hun vakantiedagen op zodat ze een paar extra dagen rond kerst kunnen opnemen”, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. Om die reden zouden er dus meer verkeersdeelnemers zijn dan in andere maanden.

Beeld: ANP