Misdaad

Winterswijk geteisterd door grafroven: 'Aangifte verandert weinig'

Begraafplaatsen in Winterswijk zijn vaak slachtoffer van grafroven. Bloemstukken en planten die op de graven zijn gezet door nabestaanden, worden stelselmatig gestolen.

Volgens Cilia Buitink, beheerder van de katholieke begraafplaats, is er in het afgelopen anderhalfjaar al vijftien keer aangifte gedaan van diefstal. Nabestaanden zijn inmiddels zo aan de diefstallen gewend dat ze foto’s maken op het moment dat er iets nieuws op het graf wordt gezet, laat Buitink weten tegenover de Gelderlander.

Bloemstuk kindergraf Winterswijk verdwenen

Ook bij kindergraven worden bloemstukken gestolen. Buitink heeft geen vermoedens over wie de dader kan zijn. Mensen doen volgens haar lang niet altijd aangifte, omdat er weinig verandert. Ook op de algemene begraafplaats in Winterswijk vinden vaker grafroven plaats.

Buitink hoopt op betere tijden, maar veel meer denkt ze niet te kunnen doen. ”Maar ik denk dat ik net als drie jaar geleden wel weer een briefje op ga hangen bij de ingang van de begraafplaats. Met de boodschap dat we iedere diefstal melden bij de politie.”

Lees ook: Dochter van Irma blij dat gestolen urn terug is: ‘Mijn moeder werd voor de tweede keer uit mijn leven gerukt’