Misdaad

Windmolen-activist langer in voorarrest: 'Ik ben geen beest'

Grote teleurstelling bij familie en sympathisanten van Jan H, de man die vecht tegen windmolens. Na 3 maanden vastzitten is zijn hechtenis dinsdag opnieuw verlengd. De man uit Meeden in Groningen wordt verdacht van het sturen van dreigbrieven aan bouwers van windmolens. Ook zou hij betrokken zijn bij het verspreiden van asbest op beoogde locaties voor windmolens.

De rechter verlengde het voorarrest omdat het om zware verdenkingen gaat waar een maximale straf van twaalf jaar op staat. Daarnaast is de rechter bang voor herhaling. Jan H. spreekt alle beschuldigingen tegen: “Ik ben geen beest. Ik zit al drie maanden voor niets vast”, zei hij in de rechtszaal. “Het is een onrechtvaardig proces.”

Lees ook: Drie mannen vast voor bedreigen bouwers windmolenparken

H. werd samen met twee andere mannen en een vrouw aangehouden voor onder meer het versturen van dreigbrieven naar ondernemers en een gedeputeerde van de provincie Groningen. H. zit als enige verdachte vast. Van hem is DNA-materiaal gevonden op een tiewrap die is gebruikt bij een asbestdumping.

OM: veel bewijs tegen Jan H.

De officier van justitie zei dat er meer bewijsmateriaal is tegen de man. Er zijn gesprekken tussen H. en een medeverdachte getapt. In deze gesprekken werd gesproken over dreigbrieven, over het posten van brieven in Duitsland en over asbestdumpingen in Groningen. Daarnaast is DNA van H. gevonden op een zwartboek met bedrijven die meewerkten aan de bouw van de windmolenparken in Groningen en Drenthe.

Lees ook: Man (58) langer vast voor bedreigen windmolenbouwers

Volgens de officier is H. te ver gegaan in het voeren van actie tegen de komst van windparken. “Hij heeft samen met anderen de grenzen overschreden, angst gezaaid en de lokale samenleving ontwricht”, zei de aanklaagster.

Sympathisanten van Jan H. vinden het bewijsmateriaal flinterdun. Ze hebben het vertrouwen in de rechtsstaat verloren. De rechtszaak gaat verder in januari.