112

Windhoos richt ook schade aan in Hem: 'Mijn kas is naar de klote'

De windhoos die vrijdagavond over Amsterdam raasde, lijkt in de nacht ook in het noorden van de provincie Noord-Holland schade te hebben aangericht.

Onder meer vanuit Bovenkarspel, Enkhuizen en Hem en vanaf de Waddeneilanden kwamen er meldingen van omgewaaide bomen en schuttingen. Ook zijn her en der pannen van de daken gevallen en hebben verschillende kassen glasschade.

Rondvliegend glas

Gertrud Wijnker – Boon inwoonster van het Noord-Hollandse Hem had ook flink last van de windhoos: ”Ik zat samen met mijn kinderen en kleinkinderen onder de veranda toen het opeens wel heel hard begon te waaien, toen ik zag hoe erg de grote treurwilg aan het bewegen was wist ik dat het menens was.”

Toen door de windstoten het glas in het rondvloog heeft ze snel haar kleinkinderen in veiligheid gebracht. ”Ik heb toen snel mijn kleinzoon bij z’n lurven gepakt en zijn we mijn atelier ingerend”, vertelt Gertrud verder. De hoos was erg plaatselijk vertelt de inwoonster uit Hem verder: ”Aan de overkant hebben ze helemaal geen schade. Hier ligt mijn schutting om, mijn kunstwerken liggen overal in de tuin. Er ligt glas in de deksel van mijn jacuzzi, er zitten gaten in mijn caravan en mijn kas is naar de klote, om dat maar even zo te zeggen.”

Een grote kas in de buurt heeft ook flinke schade opgelopen door het noodweer. Meerdere ramen liggen ook daar aan diggelen.

Zaterdagochtend gaat Gertrud de schade opnemen. ”Daar had ik daarna niet gelijk zin in. Ik heb eerst een borrel ingeschonken en ik zie het morgen wel”, lacht Gertrud. ”Gelukkig hebben we zelf helemaal niet, en wat is nou een beetje materiële schade”, relativeert ze.

Trending

De filmpjes van de indrukwekkende windhoos in Amsterdam zijn trending op de sociale media. Op de beelden is te zien hoe de windhoos zich vormt in het stadscentrum. Omdat er op dat tijdstip veel mensen op straat waren in de hoos van elke kant vastgelegd.

Lees ook: Windhoos boven Amsterdam

Volgens het KNMI is een windhoos een wervelwind die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk hangt en met de bui meetrekt. De ergste windhozen met dodelijke slachtoffers van de laatste decennia in Nederland deden zich voor bij Chaam en Tricht (1967), Ameland (1972), Moerdijk (1981) en Ameland (1992), leert de site van het KNMI.