Sport

Wielerheld Mike Teunissen vecht vandaag voor zijn gele trui

Niemand had gisteren zien aankomen dat jonkie Mike Teunissen van de Jumbo-Visma ploeg de gele trui zou pakken in de eindsprint in de Tour de France. “Een geluk bij een ongeluk”, blikt hij er zelf op terug. Zijn ploeggenoot Dylan Groenewegen viel eerder in de race en Mike besloot het stokje op te pakken en bezorgde Nederland zo voor het eerst sinds dertig jaar weer de gele trui in de Tour.

Zondagmiddag om 16:15 uur staat de ploeg van Jubo-Visma in Brussel opnieuw in de startblokken en moeten ze in de ploegentijdrit de beste tijd neerzetten wil Mike zijn gele trui behouden. “Ze moeten maar 27 kilometer, dat is best kort, dus binnen een half uur zijn ze binnen”, zegt Willie Koonings, voorzitter van de Mike Teunissen supportersclub. “Het zal eraan liggen of Dylan veel last heeft van zijn val, als er iemand afvalt dan heb je echt een probleem. Maar geldt eigenlijk voor alle ploegen. Je moet dan een afweging: rij je door of wacht je?”

Verschil van niets

Er zijn meer kapers op de kust voor de gele trui. De ploeg die vandaag tien seconden inloopt op de tijd van de mannen van Jumbo-Visma kan hem gestreken en wel over de schouders hangen. Dan gaat het felbegeerde kledingstuk namelijk over naar de best geklasseerde renner van zaterdag, mits hij wel in zijn eigen groep over de finish gaat vandaag.

Veel kans

“Ik denk dat Mike een grote kans heeft om de trui te behouden, de ploeg is sterk, je hebt een paar echte hardrijders. Dus daarom schat ik ze hoog in. We kennen Mike als sinds als jongetje van negen jaar oud op zijn kleine fietsen ‘grote’ jongens van tien van de baan reed. Hij heeft talent en heeft er de afgelopen jaren alles voor gegeven. Daarom zou het zo mooi zijn als hij morgen, met al het publiek langs de weg, in het peloton met de gele trui aan mag rijden”, besluit Teunissen.