Sport

Meest succesvolle bondscoach Wiegman blijft langer bij voetbalsters

Sarina Wiegman blijft langer bondscoach van de Nederlandse voetbalvrouwen. De 50-jarige trainster heeft haar contract met de KNVB verlengd tot en met het EK van 2021.

De huidige verbintenis van de vrouwenbondscoach loopt tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Succes Wiegman op EK en WK

Wiegman is nu drie jaar bondscoach van Oranje. Onder leiding van de geboren Haagse won Nederland in 2017 in eigen land de Europese titel. Dit jaar leidde Wiegman de voetbalsters naar de finale van het wereldkampioenschap. Daarin waren de Verenigde Staten met 2-0 te sterk.

Nederland doet volgend jaar mee aan de Spelen en heeft een ticket voor het EK van 2021 ook bijna binnen. De eerste zes wedstrijden in de kwalificatie werden allemaal gewonnen. Kosovo is op 10 april de eerstkomende tegenstander in de kwalificatie.

Tijd voor een volgende stap

“Ik proef veel waardering. De samenwerking met de staf en de spelers is goed. Ik voel me nog goed op mijn plek”, aldus Wiegman op het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist. “De faciliteiten zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd. Met Oranje willen we een volgende stap zetten in ons spel. We willen dynamischer worden en ‘vaster’ aan de bal.”

Wiegman weet nog niet wat ze gaat doen na het bondscoachschap van Oranje. “Ik ben niet zo’n planner. Ik wil graag met ambitieuze en talentvolle mensen werken.” Een stap naar het mannenvoetbal sluit Wiegman niet uit. “Het is nu niet aan de orde. Als zo’n situatie zich voordoet, zal ik daar een serieuze overweging in maken. Het is niet zo dat ik per se de eerste vrouwelijke trainer in het mannenvoetbal wil worden. Ik hoop wel dat meer vrouwen betrokken raken bij het voetbal en dat de kansen voor vrouwen om in het topvoetbal te werken groter worden.”

Wiegman is dit jaar genomineerd voor de titel Sportcoach van het Jaar van NOC*NSF. Haar concurrenten zijn Ajax-coach Erik ten Hag en Hugo Haak, de bondscoach van de baansprinters).