Politiek

Minister Bruins trekt omstreden wetsvoorstel in na verzet verpleegkundigen

Minister Bruno Bruis van Medisch Zorg trekt definitief een streep door het zogenoemde wetsvoorstel BIG-II. Het voorstel, waarbij veel verpleegkundigen zich zouden moeten laten omscholen, riep veel verzet op onder de beroepsgroep.

Wat de minister betreft praten verpleegkundigen en werkgevers voortaan zelf over “over functiedifferentiatie”. Hij sluit zich daarmee aan bij de bevindingen van Alexander Rinnooy Kan, die na de commotie over het wetsvoorstel als verkenner werd aangesteld. Hij moest de wensen van de betrokken partijen inventariseren.

Lees ook: Minister Bruins: onderscheid verpleegkundigen hoeft helemaal niet in wet

Bruins wilde met de nieuwe wet twee registers voor verpleegkundigen maken, een voor hbo-opgeleide en een voor verpleegkundigen met een mbo-opleiding. Daarbij zou voor de hbo’ers een nieuwe functie gecreëerd worden: ‘regieverpleegkundige’. Maar hbo-verpleegkundigen die vóór 2012 hun diploma hebben behaald, moesten zich dan voor die functie laten bijscholen.

Het plan van de minister had een herscholing betekend voor tienduizenden verpleegkundigen. Daarnaast bestond de angst in het veld dat het plan zou leiden tot verdeeldheid op de werkvloer. Verpleegkundigen zouden ermee weggejaagd worden. Verder zou het huidige systeem van bijscholen prima functioneren, aldus de critici.

ANP