Opmerkelijk

Wessel (59) fietst Tour de France op e-bike van zijn overleden vrouw Astrid

Hij fietst twee dagen voor de ‘echte’ Tour uit: Wessel van Keuk uit Rijswijk. Als eerbetoon aan zijn overleden vrouw Astrid rijdt hij op haar e-bike de tour. Zij overleed op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Omdat Wessel jarenlang Tour-fotograaf was, kent hij het parcours op zijn duimpje. Maar ondanks zijn ervaring wordt dit zijn meest gedenkwaardige tour. “Dat kun je wel zeggen ja. Het is een soort van bedevaartstocht”, laat de 59-jarige Rijswijker weten.

Maar het is meer dan een eerbetoon: Wessel probeert met zijn tocht ook zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor het KWF. Zijn doel is 100.000 euro ophalen. Ambitieus, zeker als je bedenkt dat er op dit moment nog maar iets meer dan 3000 euro is opgehaald. “Ja, je moet toch iets invullen he”, vertelt Wessel. “Als ik 10.000 zou invullen als einddoel is dat weer laag, dan stoppen de mensen op een gegeven moment met storten. Doel is gewoon zo veel mogelijk.”

Eenzaam

Terwijl het peloton vandaag bezig is met de 4e etappe van 213,5 km van Reims naar Nancy, is Wessel inmiddels al bezig met etappe 6. En ook al is het voor het goede doel, zijn actie voelt soms best eenzaam: “Niemand die voor mij op kop wil rijden. Al heb ik soms wel gasten mee hoor. Zo heb ik net een stukje gefietst met Leo van Vliet, de organisator van de Amstel Goldrace, die 14 jaar geleden zelf ook nog een etappe won.”

En de 12e etappe rijd ik samen met sprinter Marcel Kittel die op dit moment even geen contract heeft. Maar het grootste deel fiets ik inderdaad alleen. En dat is eenzaam en ook gevaarlijk. Vrachtwagens rijden je link en rechts voorbij. Sommigen op nog geen centimeter afstand. Wat dat betreft is Frankrijk niet ingericht op fietsers.”

Terwijl het peloton meestal tegen het eind van de middag finisht, is Wessel vaak de hele dag bezig. Het wordt vaak al donker als hij binnenkomt. “Gelukkig heb ik licht op mijn fiets’, aldus Wessel.

Veiling

Nadat hij deze Tour de France heeft volbracht zal hij ook de fiets van zijn overleden vrouw Astrid veilen. Het hoogste bod op dit moment is 1000 euro. “Voor mij is dat een soort definitief afscheid. Ik vind het heel toepasselijk om dit initiatief op die manier af te sluiten.”

Op zaterdag 27 juli hoopt Wessel Parijs te halen. “Gelukkig heeft de e-bike een motortje, want zonder dat motortje zou ik het nooit redden. De tour wacht op niemand, maar ik ga mijn uiterste best doen om hem uit te rijden.”

Volg de avonturen van Wessel hier.

Foto: Klaas-Jan van der Weij