Lifestyle & Entertainment

Werken tijdens de hitte: we zijn minder productief, maar klagen niet méér

Een groot deel van de Nederlanders zegt minder productief te zijn op het werk tijdens tropisch warme dagen. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland. Toch nemen maar weinig werknemers maatregelen tegen de hitte en zwoegen de meesten gewoon door.

Dit jaar sneuvelden al meerdere hitterecords, werd het voor het eerst warmer dan 40 graden en trokken er twee hittegolven over het land. De trend lijkt te zijn dat het alleen nog maar warmer wordt en dat zorgt steeds vaker voor overlast, ook op de werkvloer.

De Inspectie SZW kreeg in acht maanden tijd ruim 170 meldingen binnen over te warme werkplekken. In de meeste gevallen zijn de klachten niet ernstig genoeg om onderzoek te doen, stelt de inspectie. “Wij adviseren meestal om in gesprek te gaan met de werkgever.”

Hitteprotocol

PostNL stelde tijdens de warme dagen een hitteprotocol in, gebaseerd op waarschuwingen van het KNMI. “In dat geval letten teamleiders altijd extra op”, vertelt Dagna Hoogkamer van PostNL. Andere maatregelen die het bedrijf neemt zijn: niet bezorgen op het heetste tijdstip van de dag, postbezorging verschuiven naar de avond, extra pauzes, ijsjes, fles koud water ter beschikking, zomerkledij en petjes.

Lang niet ieder bedrijf heeft zo’n soort protocol op de plank liggen voor tropische dagen. Desondanks klaagt slechts een klein deel (38%) van de Nederlanders bij zijn werkgever als er geen maatregelen zijn genomen tegen de hitte, zo blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland. Meer dan de helft (58%) houdt zijn mond en zwoegt gewoon door.

Eigen maatregelen

Veel werknemers ondernemen ook zelf actie tegen de hitte. Zo drinkt het merendeel van de werknemers meer water om oververhitting te voorkomen, en neemt ruim een kwart van de werknemers een ventilator mee naar het merk. Ook kleden veel werknemers zich luchtiger op warme dagen: 60% van de vrouwen en 40% van de mannen doet dat.