Misdaad

Welke straf wacht insulinemoordenaar Rahiied A.?

Een gevangenisstraf van 20 jaar, TBS met dwangverpleging en een beroepsverbod van 25 jaar om nog in de zorg of met kwetsbaren te werken. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, is dat wat leerlingverpleger Rahiied A., de verdachte van de zogenaamde insulinemoorden,  te wachten staat. De rechter doet donderdag uitspraak in de zaak.

De 23-jarige man zou verantwoordelijk zijn voor de dood van vier ouderen. En hij zou hebben geprobeerd om nog zeven ouderen om het leven te brengen door ze onnodig insuline toe te dienen. Volgens zijn advocaat heeft hij dat niet ‘willens en wetens’ gedaan, maar was hij uit op complimentjes.

Zwijgrecht

Zelf praatte Rahiied nauwelijks tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Iets wat de nabestaanden hem niet in dank afnamen. De moeder van Cobi Bijland was één van de slachtoffers. De 101-jarige vrouw overleefde de insuline-injecties destijds ternauwernood.  Cobi vond het moeilijk om te zien dat Rahiied niets zei. Ze had gehoopt dat hij zou gaan praten, zodat zij misschien zou kunnen begrijpen hoe hij tot zijn daden kwam. In haar korte slachtofferverklaring  sprak zij de verdachte rechtstreeks toe. Haar verklaring eindigde met: ”Waarom? Lafaard.”

Lees ook: OM wil Rahiied A. 20 jaar achter slot en grendel voor insulinemoorden

Ze gebruikte dit woord omdat Rahiied mensen pakte die dement waren en niet meer konden praten, niet meer konden zeggen wat hen dwars zat. “En zo stiekem allemaal, dat vind ik laf.”

‘Ook verzorgingshuis treft blaam’

Ron Paternoster, wiens moeder waarschijnlijk een van de slachtoffers is, vindt dat niet alleen Rahiied blaam treft, maar ook de verzorg- en verpleegtehuizen waar hij zijn gang kon gaan. “Hij runde gewoon in zijn eentje een afdeling terwijl hij niet eens een Verklaring Omtrent Gedrag had. ” Voor Paternoster is de zaak dus ook niet klaar, als de leerlingverpleger is veroordeeld. “Als dit achter de rug is wil ik een artikel 12 procedure starten tegen Humanitas.”