Lifestyle & Entertainment

Waarom Den Bosch het Eurovisiesongfestival gaat organiseren

Vandaag hebben de steden die graag het Eurovisie Songfestival willen organiseren, de zogeheten bidbooks ingeleverd hebben. De organisatie gaat deze dan beoordelen en maakt in augustus de winnaar bekend. Maar wie maakt van de vijf steden de meeste kans? Hieronder een paar redenen waarom Den Bosch het festijn gaat binnenslepen.

De steden hebben vandaag het bidbook ingeleverd bij de NPO. Daarin staat hoe de stad van plan is om het feest in goede banen te gaan leiden. ook staat erin hoe zij het financieel gaan aanpakken en hoe waarom zij denken dat hun stad de beste keuze is voor het spektakel.

Eisenpakket

Voordat een stad het Eurovisiesongfestival mag organiseren moet het aan het steng eisenpakket voldoen. Het European Broadcasting Union (EBU) wil dat het hele festijn tot in de puntjes wordt geregeld door de organiserende stad. Niet moet er alleen genoeg plaatsen zijn voor het publiek maar moet er ook gekeken worden naar genoeg slaapplaatsen voor de artiesten, crew en journalisten.

Daarnaast moet er ook gekeken worden naar de de bereikbaarheid van de stad en de beveiliging van het feest.

‘Douze de groeten uit Brabant’

Dat is de titel van het bidbook van Den Bosch. Het document werd woensdagochtend overhandigd door de Bossche delegatie aan de NPO-voorzitter Shula Rijxman. Met de plannen wil de stad laten zien waar Brabant groot in is. Zo moet het duidelijk worden dat innovatie en creativiteit maar ook gastvrijheid en traditie hoog in het vaandel staan.

De organisatie wil het feest gaan houden in de Brabanthallen. De locatie voldoet aan de minimale eis van 10.000 plaatsen. De organisatie bestaande uit de gemeente, de provincie en de eigenaar de van Brabanthallen, Libéma staat gerant voor 5.2 miljoen euro. Daar komt nog wel wat bij uit het bedrijfsleven denkt Wethouder Mike van der Geld. Want dat vooral het bedrijfsleven hiervan kan profiteren is zeker.

Het Eurovisiesongfestival trekt ieder jaar tienduizenden bezoekers naar de stad die het festijn mag organiseren. En daar zit volgens de organisatie ook de zwakke schakel. Het hotelaanbod in de omgeving om de artiesten, crew en journalisten te plaatsen is wat matig.

Enthousiasme

Desondanks is heel Brabant enthousiast om het feest te mogen organiseren. Het bidbook van Den Bosch blijft geheim tot bekend wordt welke stad het Eurovisie Songfestival daadwerkelijk mag gaan organiseren. Die keuze wordt in augustus gemaakt.

De organisatie van het Songfestival is in handen van NPO, Avrotros en de NOS, in samenwerking met European Broadcasting Union. Nederland is gastland omdat Duncan Laurence dit jaar de editie in Tel Aviv won.