Lifestyle & Entertainment

Waarom Arnhem het Eurovisiesongfestival gaat organiseren

Vandaag hebben de steden die graag het Eurovisie Songfestival willen organiseren, de zogeheten bidbooks ingeleverd hebben. De organisatie gaat deze dan beoordelen en maakt in augustus de winnaar bekend. Maar wie maakt van de vijf steden de meeste kans? Hieronder een paar redenen waarom Arnhem het feest gaat binnenslepen.

De steden hebben vandaag het bidbook ingeleverd bij de NPO. Daarin staat hoe de stad van plan is om het feest in goede banen te gaan leiden. ook staat erin hoe zij het financieel gaan aanpakken en hoe waarom zij denken dat hun stad de beste keuze is voor het spektakel. In augustus wordt bekend gemaakt welke stad aan de slag mag met het feest.

Eisenpakket

Voordat een stad het Eurovisiesongfestival mag organiseren moet het aan het steng eisenpakket voldoen. Het European Broadcasting Union (EBU) wil dat het hele festijn tot in de puntjes wordt geregeld door de organiserende stad. Niet moet er alleen genoeg plaatsen zijn voor het publiek maar moet er ook gekeken worden naar genoeg slaapplaatsen voor de artiesten, crew en journalisten.

Daarnaast moet er ook gekeken worden naar de de bereikbaarheid van de stad en de beveiliging van het feest.

‘Celebrate Freedom’

Arnhem is een serieuze outsider om het feest te mogen organiseren. Met met motto ‘Celebrate Freedom’ probeert de stad zichzelf te presenteren. Met het thema willen zij de viering van 75 jaar vrijheid samen gaan plannen met het feest.

De stad heeft allerlei plannen rond het songfestival. Zo moet er een modeshow komen van de studenten van de modeopleiding ArtEZ, worden er verschillende concerten gegeven door oud-deelnemers en moet er ook een juniorsongfestival komen. Ook het centrum van Arnhem staat te springen om het festival, zou zouden er activiteiten moeten komen waarbij alle inwoners mee kunnen zingen met de liedjes.

https://twitter.com/joelneville/status/1148920990015115264

Kosten

Hoeveel dit de stad allemaal gaat kosten, wil de gemeente Arnhem nog steeds niet zeggen. Die informatie blijft geheim tot bekend wordt welke stad het Eurovisie Songfestival daadwerkelijk mag gaan organiseren.

Waar Maastricht en Rotterdam met de meeste flappen over tafel komen heeft Arnhem de locatie met de meeste plaatsen. In het GelreDome is er plaats voor 34.000 mensen. Dat is flink meer dan de 10.000 die de EBU minimaal eist van de kandidaatssteden.

Inleveren bidbook

De delegatie die woensdagochtend het bidbook overhandigen aan de NPO kwam met twee speciale bussen naar het mediapark in Hilversum. In de bus bracht zanger Iain Barbier het winnende nummer Arcade van Duncan Laurence ter gehore.

In augustus wordt er bekend gemaakt of Arnhem het feest mag organiseren.

De organisatie van het Songfestival is in handen van NPO, Avrotros en de NOS, in samenwerking met European Broadcasting Union. Nederland is gastland omdat Duncan Laurence dit jaar de editie in Tel Aviv won.