Gezondheid

Waardering mantelzorg erg verschillend: helemaal niets of dikke cheque

In veel gemeenten krijgen mantelzorgers jaarlijks een vorm van waardering, maar het lijkt alsof verzorgers in 78 van de in totaal 355 gemeenten daarnaar kunnen fluiten. Dit heeft MantelzorgNL, een landelijke vereniging die opkomt voor mensen die voor een naaste zorgen, uitgepluisd. Zondag is het de Dag van de Mantelzorg.

Vooral in het noorden doen de gemeenten nauwelijks aan waardering, blijkt uit onderzoek van LocalFocus.

Zelf waardering aanvragen

Zeker 42 gemeenten hebben de individuele mantelzorgwaardering afgeschaft en bij de andere 36 heeft MantelzorgNL er niets over kunnen vinden. Dit betekent volgens de organisatie dat dit de aanvragers waarschijnlijk ook niet meer gaat lukken.

MantelzorgNL constateerde ook erg grote verschillen tussen de cadeautjes voor de mantelzorgers: die variëren van een bloemetje tot een bedrag van 300 euro. Liesbeth Hoogendijk, bestuurder MantelzorgNL, ziet daarin een probleem: “Voor veel mantelzorgers is de waardering belangrijk als erkenning van hun inzet. De grote verschillen tussen gemeenten helpen niet om je erkend te voelen.” Verder zijn de maatstaven waaraan je moet voldoen om een blijk van waardering te krijgen, volgens haar overal anders.

Limburg en het oosten van Nederland geven het vaakst een geldbedrag als bedankje aan een mantelzorger. Het zuiden en de randstad geven eerder een cadeaubon of pas, blijkt uit onderzoek van LocalFocus. In het noorden valt op dat er veel plekken zijn waar de waardering volledig is afgeschaft.

Ontmoedigd

Mantelzorgers moeten de waardering zelf aanvragen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen dat ook echt doen. Er zijn er volgens MantelzorgNL ook veel die dat niet nodig vinden of die niet eens weten van het bestaan ervan.

Bij één op de vijf gemeenten zou informatievoorziening zo gebrekkig of de aanvraagprocedure dermate ingewikkeld zijn, dat van ontmoediging kan worden gesproken. “Als je als mantelzorger een ware zoektocht af moet leggen om de waardering aan te vragen, dan kun je je afvragen of het gevoel van waardering nog overeind blijft”, zegt Hoogendijk.

MantelzorgNL vreest dat de waardering in 2020 bij meer gemeenten zal worden afgeschaft.

Lees ook: ‘Jongere mantelzorgers krijgen op latere leeftijd vaak psychische of lichamelijke klachten’

Hoe gaat jouw gemeente om met mantelzorgers? Bekijk het hier: