VVD-senaatsfractie bespreekt vertrek Duthler

BUNNIK (ANP) – In Bunnik is een deel van VVD-fractie van de Eerste Kamer bijeen om te praten over het gedwongen vertrek van collega Anne-Wil Duthler. VVD’ers uitten dinsdag in het AD anoniem kritiek op het besluit van fractievoorzitter Annemarie Jorritsma om Duthler uit de fractie te zetten.

Jorritsma zal op de bijeenkomst tekst en uitleg geven. Volgens haar was het besluit ,,geen verrassing. De fractie was op de hoogte voordat ik het deed. Ik ga daar uitleg over geven en daarna kijken we hoe de vlag erbij hangt”. Het was ,,geen makkelijke beslissing”, zei ze verder. ,,Dat dat moeilijk is om uit te leggen, zeker.”

Andere senatoren wilden vooraf niet op de zaak ingaan. ,,Het is altijd jammer om afscheid te nemen van een gewaardeerd fractielid en het is goed om daar eens even over te praten met elkaar”, zei Jan Bruijn.

Grote onmin

Volgens het AD is een meerderheid van de fractie boos op Jorritsma, omdat zij Duthler zonder overleg uit de fractie zou hebben gegooid. Een woordvoerder van de VVD spreekt tegen dat er grote onmin in de fractie is.

Duthler werd op 26 april uit de fractie gezet. Zij was in opspraak gekomen omdat ze haar politieke positie zou hebben gebruikt voor zakelijke belangen. Ze sleepte zakenblad Quote voor de rechter dat hierover had gepubliceerd. Ze verloor die zaak.

Puur paniekvoetbal

De krant citeert meerdere senatoren van de VVD die ontevreden zijn over het optreden van Jorritsma. ,,Ze heeft zich te verantwoorden voor haar eigenzinnige stijl”, aldus een VVD’er. ,,Zo ga je niet met elkaar om”, verklaart een andere liberaal. Een derde senator omschrijft het gebeuren als ,,puur paniekvoetbal”.

Eind deze maand wordt de Eerste Kamer gekozen. Een flink deel van de VVD-senatoren keert niet terug.