Lifestyle & Entertainment

Vuurwerkfans opnieuw massaal naar Duitsland voor knallend oud en nieuw

Het zijn vooral Nederlanders die zaterdag te vinden zijn in onder andere de Aldi’s en Lidl’s in Duitsland. Er staan kilometerslange files vanaf de grens en weer terug naar Nederland en eenmaal voor de deur van de Duitse supermarkten zijn de rijen ellenlang. Maar het is het waard, vinden de Nederlandse vuurwerkfanaten.

Moe maar voldaan klappen Nederlandse klanten hun achterbak vol met vuurwerk. Voor de meesten is het een jarenlange traditie. “Er is veel keus hier en het is een stuk goedkoper dan in Nederland. Dit doen we al jaren. Ik heb zelden vuurwerk in Nederland gekocht, en als je ziet wat je moet betalen voor het spul, laat maar…”, zegt een vader van drie kinderen, die voor 200 euro vuurwerk komt scoren. “Hier is 90% van de klanten Nederlanders. Volgens mij slaat Nederland de plank mis.”

1500 euro boete

Dat vindt de meerderheid, blijkt. “Als het zo gevaarlijk is snap ik niet dat hier de schappen vol liggen”, zegt een klant. “Punt 1: het is een stuk goedkoper en de pakketten die hier krijgt zijn kwalitatief beter”, vindt een ander.

Vuurwerkfans mogen maximaal 25 kilo vuurwerk naar Nederland meenemen, de politie controleert dat steekproefsgewijs. Op het oog wel erg volgeladen auto’s worden aan de kant gezet en krijgen in het ergste geval een boete van 1500 euro. Wel wordt het voor hen een stille Oud en Nieuw, want het zojuist gescoorde vuurwerk wordt in beslag genomen.

Beeld: Track ’88