VS vragen Nederland officieel om hulp Hormuz

DEN HAAG (ANP) – De Verenigde Staten hebben Nederland dinsdag officieel gevraagd een bijdrage te leveren aan een missie in de Straat van Hormuz. Het kabinet onderzoekt of Nederland die kan en wil leveren, schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Het kabinet overweegt een fregat naar de cruciale zeestraat tussen Iran en het Arabische schiereiland te sturen, meldden ingewijden eerder. Samen met schepen en ander materieel van bondgenoten moet dat ervoor zorgen dat tankers vrije doorgang houden tot oliehavens in bijvoorbeeld Irak. Dat staat onder druk door de recente aanslagen op olietankers in het gebied.

De Amerikanen deden eind juni al een algemeen beroep op de NAVO-bondgenoten. Ze hebben Nederland nu gevraagd om “met daarvoor geschikte middelen” een bijdrage te leveren, schrijft Blok.

Wanneer het kabinet de knoop wil doorhakken, meldt Blok niet. De kwestie staat volgens premier Mark Rutte niet op de agenda van het bezoek dat hij donderdag brengt aan de Amerikaanse president Donald Trump.