Dieren

Vreugdevuur naast weiland met 70 gepensioneerde paarden zorgt voor onrust

“In het ergste geval slaan er 70 paarden van 600 kilo per stuk op de vlucht en weet ik niet waar ze belanden”, verzucht Kelly Jefferson van Paardenzorgcentrum De Wildtshof in Uddel. Ze maakt zich grote zorgen om het traditionele vreugdevuur in Uddel.

“Het komt vlak naast mijn weiland en dat trekken de dieren niet. Paarden zijn vluchtdieren. Zodra ze flitsen, knallen of open vuur zien nemen ze de benen.”

Waar kan het vreugdevuur?

Het vreugdevuur in Uddel is inmiddels een traditie. Het is echter niet makkelijk om er een goede plek voor te vinden weet Angelique Bronkhorst. Zij is van de Oranjevereniging die de vergunning heeft aangevraagd voor het vuur.

“De organisatie van het vuur is in handen van een aantal jongeren, maar wij hebben de vergunning voor ze aangevraagd. We hebben 2 mogelijke locaties doorgegeven aan de gemeente. Die moet beslissen waar het vuur gaat plaatsvinden.”

Begrip voor de angst

De angst van het paardenverzorgcentrum snapt Bronkhorst wel een beetje. “Maar het vuur zit niet pal naast haar weiland. We zitten zo’n 300 meter verder. Sterker nog, de paarden staan aan de andere kant van de stallen. Ik weet niet of ze uitkijken op het vuur. We proberen overal rekening mee te houden en we zitten daar voor alle omwonenden veilig. Bovendien wordt het vuur kleiner dan vorig jaar. Toen was het 12 meter, nu hebben we maximaal 5 meter hoog afgesproken. De jongeren hebben beloofd om zich daar aan te houden.”

Het vuur wordt om 23:30 uur aangestoken en door tot een uurtje of 4, 5 ‘s ochtends. Kelly Jefferson is er alles behalve gerust op. “We hebben het over paarden die allemaal gepensioneerd zijn. De dieren proberen een rustige oude dag te hebben. Door het vuur schieten ze in de stress. Juist dan moeten ze kunnen lopen. Dat kan nu niet. Ik kan een paarden wel een paar uurtjes binnen zetten, maar de stal is niet gebouwd voor 70 paarden. Die passen er simpelweg niet in.”

Vraagtekens bij aantal paarden

Angelique Bronkhorst heeft daar haar vraagtekens bij: “Dan denk ik, waarom houd je 70 paarden op een weiland, als er geen plek voor is in de stal?” Bronkhorst geeft aan dat de bal nu bij de gemeente ligt.

“We hebben 2 locaties doorgegeven, waarbij de plek op de Staverhul de voorkeur heeft. De gemeente is nu aan zet. Zij bepalen waar het vreugdevuur dit jaar plaatsvindt.”